Indyjski chlebek naan

Indyjski chlebek naan
Prosty przepisProsty
Wypiek na drożdżachNa drożdżach
Użyj patelniUżyj patelni
Liczba porcji 8 chlebków naan
Zacznij 1,5 godziny przed podaniem (albo poprzedniego wieczoru) Zacznij 1,5 godziny przed podaniem (albo poprzedniego wieczoru)

Naan to płaski chleb używany głównie w kuchni indyjskiej jako dodatek do dań na bazie sosów. Oryginalnie piecze się go w piecu tandoor, ale dla potrzeb domowych świetnie sprawdzi się zwykła patelnia. Piekę naan zawsze, kiedy przygotowuję wszelkiego rodzaju curry oraz do porannej szakszuki. Nie ma bardziej rozgrzewającego śniadania niż szakszuka, naan i filiżanka kawy! W poniższym przepisie używam wody i dużo masła, co w efekcie sprawia, że chlebek jest dość tłusty i wyraźnie warstwowy. Jeśli wolisz, żeby był bardziej miękki i mniej tłusty to zamiast wody użyj 110 g mleka i 60 g jogurtu. Dodatkowo możesz nie składać kilkukrotnie ciasta, a rowałkować tylko raz. Wtedy posmaruj masłem jedynie po samym pieczeniu. Możesz też doprawić albo masło, albo ciasto na chleb różnymi przyprawami (zioła, sezam, czosnek, granulowana cebula). Pamiętaj jednak, że czosnek i cebula bardzo szybko się spalają, więc jeśli dodasz je do ciasta, to piecz chlebek krócej i zachowaj uwagę!


Składniki

Chleb
  • 300 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
  • 1/2 łyżeczki + szczypta cukru
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 155 g + łyżka ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Dodatkowo
  • 70 g masła (najlepiej klarowanego) do posmarowania
  • sól gruboziarnista do posypania
  • (opcjonalnie) czosnek, cebula, sezam, czarnuszka, liście pietruszki do posypania

W skrócie

  1. Wymieszaj drożdże, szczyptę cukru i łyżkę wody, odstaw na 5 minut
  2. Dodaj wszystkie pozostałe składniki na chleb i wymieszaj
  3. Wyrabiaj hakiem przez 4 minuty
  4. Odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę w temperaturze pokojowej (albo na noc w lodówce)
  5. Podziel ciasto na 8 równych części i uformuj z nich kulki
  6. Odstaw na 15 minut
  7. Każdą z kulek:
    • rozwałkuj na bardzo cienkie ciasto
    • posmaruj roztopionym masłem
    • posyp mąką
    • złóż na pół
    • posmaruj roztopionym masłem
    • złóż na pół
  8. Rozwałkuj jeszcze raz na bardzo cienkie ciasto
  9. Piecz na rozgrzanej patelni
  10. Posmaruj roztopionym masłem, posyp solą i przełóż do rozgrzanego garnka żeliwnego (albo folii aluminiowej)

Przepis szczegółowy

1. Wymieszaj łyżką drożdże, szczyptę cukru i łyżkę wody. Odstaw na 5 minut, żeby drożdże się rozpuściły i zaczęły działać.
2. Dodaj wszystkie pozostałe składniki na chleb i wymieszaj łyżką.
3. Wyrabiaj hakiem przez 4 minuty na wysokich obrotach.

Indyjski Chlebek Naan - Wyrabianie

4. Odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Alternatywnie włóż do lodówki i odstaw na całą noc.
5. Podziel ciasto na 8 równych części i z każdej z nich uformuj kulkę.
6. Przykryj kulki i odstaw na 15 minut w temperaturze pokojowej.
7. W garnuszku podgrzej masło, żeby się roztopiło. Następnie każdą z kulek:

  • rozwałkuj na bardzo cienkie ciasto (koło o średnicy mniej więcej 15 x 15 cm)
  • posmaruj roztopionym masłem
  • posyp delikatnie mąką
  • złóż na pół
  • posmaruj jeszcze raz roztopionym masłem
  • złóż jeszcze raz na pół
  • odłóż na bok

8. Rozwałkuj jeszcze raz na bardzo cienkie ciasto (koło o średnicy mniej więcej 15 x 15 cm).

Indyjski Chlebek Naan - Wałkowanie

9. Rozgrzej patelnię bez tłuszczu. W międzyczasie włóż garnek żeliwny do piekarnika nastawionego na 80 stopni. Jeśli nie masz garnka, to przygotuj folię aluminiową. Przełóż rozwałkowane ciasto na patelnię i piecz do zarumienienia (około 2 minuty z każdej strony, ale to zależy, jak bardzo masz nagrzaną patelnię).

10. Od razu po zdjęciu z patelni posmaruj roztopionym masłem, posyp solą gruboziarnistą i opcjonalnie przyprawami. Następnie przełóż do rozgrzanego garnka żeliwnego (albo przygotowanej folii aluminiowej), ponieważ chleb powinien być podawany na ciepło.

Indyjski Chlebek Naan

Indyjski Chlebek Naan


Zobacz także


Ładowanie komentarzy...