Chleb dyniowy


Jesienna aura napawa chęcią na przepisy z dynią w roli głównej. Ja proponuję dyniową alternatywę do broszki, chlebek dyniowy. W przepisie wykorzystuję puree z upieczonej dyni, zamiast zwykle stosowanej wody czy mleka. Chleb jest przepyszny, lekko słodkawy, o pięknym pomarańczowym kolorze. Smakuje idealnie z domowymi konfiturami albo po prostu z samym masłem. Utrzymuje świeżość przez wiele dni, choć można go też tostować czy wykorzystać do tostów francuskich.
Składniki
Ciasto
- 110 g masła
- 330 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka (7 g) soli
- 36 g cukru
- 240 g (upieczonej) dyni
- 2 jajka
Dodatkowo
- 1 jajko + 1 łyżka wody do posmarowania chleba
- oliwa do wysmarowania formy (albo papier do pieczenia)
W skrócie
- Dynię pokrój, usuń pestki i miąższ i piecz 1 godzinę w 180 stopniach
- Masło rozpuść i dodaj do rozgniecionej i obranej dyni
- Dodaj jajka i drożdże, wymieszaj łyżką
- W osobnej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, sól i cukier
- Dodaj mokre składniki do suchych składników i wyrabiaj hakiem przez 5 minut
- Przykryj miskę folią spożywczą i umieść w lodówce na 16-24 godzin
- Przełóż ciasto na blat, podziel na 3 równe części i z każdej z nich uformuj kulkę
- Umieść kulki obok siebie w formie wysmarowanej oliwą (albo wyłożonej papierem do pieczenia)
- Przykryj i odstaw na 1 godzinę
- Wysmaruj wierzch chleba jajkiem rozbełtanym z 1 łyżką wody
- Piecz 35 minut w temperaturze 180 stopni
Przepis szczegółowy
1. Dynię przekrój na 8 części i wyciągnij z niej pestki i miąższ. Umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz przez 1 godzinę, po czym poczekaj aż dynia wystygnie. Obierz kawałki ze skórki, umieść w misce i rozgnieć widelcem. Powinno powstać 240 g puree dyniowego.
Alternatywnie możesz użyć gotowego puree z dyni.
2. Rozpuść 110 g masła w garnuszku i dodaj do dyni. Wszystko wymieszaj widelcem.
3. Do tej samej miski dodaj 2 jajka i 15 g świeżych drożdży. Wszystko dobrze wymieszaj.
4. W osobnej misce umieść wszystkie suche składniki: 330 g mąki, 36 g cukru i 7 g soli. Wszystko wymieszaj.
5. Dodaj mokre składniki do suchych składników i wszystko dobrze wymieszaj łyżką. Następnie umieść wszystko w robocie kuchennym i wyrabiaj hakiem przez 5 minut.
6. Przykryj miskę folią spożywczą i umieść w lodówce na 16-24 godziny. Po tym czasie ciasto powinno być zwarte i wyrośnięte mniej więcej dwukrotnie.
7. Następnego dnia oprósz blat mąką i przełóż na niego masę dyniową. Posyp wierzch mąką i rozgnieć ciasto, żeby je nieco wygazować. Podziel ciasto na 3 równe części i z każdej z nich w rękach uformuj kulkę.
8. Przygotuj formę. Jeśli masz silikonową to wysmaruj ją oliwą z oliwek. Metalową formę lepiej wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż kulki do formy.
9. Przykryj formę ściereczką (albo włóż do torby plastikowej) i odstaw na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
10. Rozbełtaj 1 jajko z 1 łyżką wody. Wysmaruj nimi wierzch chleba.
11. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni i umieść formę w piekarniku na 35 minut. Po tym wierzch chleba powinien być pięknie zarumieniony.
Przepis zaczerpnięty z Milk and Pop (No-kead Pumpkin Brioche Bread) z moimi zmianami