Szakszuka

Szakszuka
Prosty przepisProsty
Użyj patelniUżyj patelni
Liczba porcji 2 porcje
Zacznij 1.5 godziny przed Zacznij 1.5 godziny przed

Szakszuka (Shakshouka) to danie składające się z jajek sadzonych w sosie na bazie pomidorów, papryki, cebuli i orientalnych przypraw. Danie powstało dawno temu w kulturze Maghrebu, ale przez ostatnie lata weszło do kanonu śniadaniowego właściwie na całym świecie. W idealnej szakszuce białko jajek z wierzchu jest ścięte, a żółtko po przebiciu rozlewa się i miesza z sosem. Są jeszcze dwa sekretne kroki, które sprawiają, że poniższy przepis wynosi szakszukę na wyższy poziom kulinarny. Po pierwsze, sos musi być długo duszony (przez około godzinę), żeby wszystkie warzywa były zupełnie miękkie. Po drugie, przyprawy! Ja używam mieszanki przypraw “Etiopskie Berbere” i nic nie jest w stanie przebić tego smaku!


Składniki

  • 4 łyżki oliwy
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
  • sól i pieprz
  • 1/2 łyżeczki przyprawy “Etiopskie Berbere” albo przyprawy “Chili Pieprz Cayenne”

W skrócie

  1. Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż cebulę
  2. Dodaj czosnek i paprykę, chwilę podsmaż
  3. Dodaj pomidory w puszce oraz wszystkie pozostałe składniki oprócz jajek i dobrze wymieszaj
  4. Duś pod przykryciem na średnim gazie przez 1 godzinę
  5. Wbij jajka i smaż pod przykryciem do ścięcia białek z wierzchu

Przepis szczegółowy

1. Przygotuj wszystkie składniki. Zacznij od pokrojenia cebuli w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę.

Szakszuka

2. Dodaj wyciśnięty czosnek i pokrojoną w kostkę paprykę. Podsmaż chwilę wszystko razem.
3. Dodaj pomidory w puszce. Następnie, dodaj ocet balsamiczny, cukier, kumin, przyprawę “Etiopskie Berbere”, pieprz i sól. Wszystko dobrze wymieszaj.
4. Przykryj patelnię i duś na średnim gazie, potrawa powinna cały czas się gotować. Po około 1 godzinie wszystkie warzywa powinny być już zupełnie miękkie.
5. Zrób 4 wgłębienia w sosie i wbij do nich 4 jajka. Przykryj patelnię i smaż, aż białko jajek będzie ścięte z wierzchu. Żółtka powinny być nadal płynne w środku.

Szakszuka jajka

Szakszuka

Ładowanie komentarzy...