Chleb w świątecznych kolorach

Chleb w świątecznych kolorach
Prosty przepisProsty
Wypiek na drożdżachNa drożdżach
Uzyj formyForma 25-27 cm
Zacznij 3 godziny przed wypiekiem Zacznij 3 godziny przed wypiekiem

Prosty, pszenny chleb idealnie wpasowujący się w bożonarodzeniowy klimat. Piękne kolory można uzyskać wykorzystując barwniki spożywcze albo, dla bardziej eko-ambitnych, herbatę matcha i sproszkowanego buraka. Wtedy jednak polecam dodać nieco więcej wody do zabarwionych części ciasta. Całość przygotowania chleba trwa około 3-4 godzin, ale można też wyrobić ciasto wieczorem i włożyć na noc do lodówki. Wtedy rano wystarczy tylko je uformować i odczekać 30 min przed pieczeniem. W obu przypadkach chleb wyjdzie tak samo smaczny. Wesołych Świąt!


Składniki

Chleb
  • 15 g świeżych drożdży
  • 230 g ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 5 g soli
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 360 g mąki pszennej luksusowej
  • barwnik spożywczy czerwony i zielony
  • 2 łyżeczki wody
  • 2 łyżeczki mąki

W skrócie

  1. W dzieży wymieszaj drożdże, cukier i ciepłą wodę, odstaw na 10 minut
  2. Dodaj sól, olej i mąkę
  3. Wyrabiaj hakiem przez 7 minut
  4. Przełóż na obsypany mąką blat i podziel na 3 równe części
  5. Jedną z części przełóż do miski i przykryj
  6. Drugą z części przełóż do dzieży, dodaj czerwony barwnik, łyżeczkę wody i łyżeczkę mąki, wyrabiaj do uzyskania jednolitego koloru, przełóż do miski i przykryj
  7. Trzecią z części potraktuj podobnie, tym razem używając zielonego barwnika
  8. Odczekaj 1 godzinę
  9. Wygazuj każde z ciast
  10. Odczekaj 30 minut
  11. Przełóż ciasta na obsypany mąką blat, rozwałkuj je na prostokąt, nałóż je na siebie, rozwałkuj, zawiń i przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia
  12. Przykryj i odstaw na 30 minut
  13. Piecz przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni

Przepis szczegółowy

1. W dzieży robota kuchennego umieść 15 g świeżych drożdży, 1 łyżeczkę cukru i 230 g wody. Woda powinna być ciepła, ale nie gorąca, możesz użyć ciepłej wody z kranu. Wymieszaj wszystko łyżką i odstaw na 10 minut, żeby drożdże zaczęły pracować (powinny pojawić się bąbelki).

2. Dodaj 5 g soli, 2 łyżki oleju roślinnego i 360 g mąki. Wszystko wymieszaj łyżką.

3. Wyrabiaj hakiem na wysokich obrotach przez 7 minut. Konsystencja powinna być dość zwarta, w razie potrzeby dodaj nieco więcej mąki.

4. Przełóż ciasto na obsypany mąką blat i podziel je na 3 równe części.

5. Przygotuj 3 miski i do każdej z nich wlej odrobinę oleju. Pierwszą z trzech części ciasta umieść w jednej z misek i przykryj.

6. Drugą część ciasta umieść z powrotem w dzieży. Dodaj odrobinę barwnika czerwonego i łyżeczkę wody, dobrze rozmieszaj. Następnie dodaj 1 łyżeczkę mąki i wyrabiaj hakiem przez ok. 1-2 minuty, aż ciasto będzie miało jednolity czerwony kolor. Przełóż do drugiej miski i przykryj.

Alternatywnie możesz wyrobić ciasto rękami do uzyskania jednolitego czerwonego koloru, ale niestety barwniki spożywcze bardzo farbują skórę rąk, którą ciężko potem domyć.

7. Analogicznie postępuj z trzecią częścią ciasta, tym razem używając barwnika zielonego. Po wyrobieniu ciasta przenosimy je do trzeciej miski i przykrywamy.

Alternatywnie, zamiast barwników spożywczych można użyć sproszkowanego buraka i herbaty matcha. W tym przypadku trzeba będzie dodać nieco więcej wody, ponieważ oba te składniki są bardzo higroskopijne. W przypadku buraka proponuję go najpierw rozpuścić w wodzie i przecedzić przez sitko.

8. Przykryte miski odstaw na 1 godzinę.

9. Wygazuj każde z ciast ręką albo łyżką.

10. Odstaw na 30 minut.

Chleb w świątecznych kolorach - wyrastanie

11. Przygotuj formę do pieczenia, wyłóż ją papierem do pieczenia albo wysmaruj obficie masłem. Jeśli używasz formy silikonowej, wystarczy ją posmarować olejem.

Obsyp blat mąką i po kolei przełóż każdy kawałek ciasta i rozwałkuj go na prostokąt. Proponuję zacząć od prostokątu czerwonego, wtedy chleb na wierzchu będzie czerwony. Nałóż prostokąty na siebie i wszystkie razem jeszcze raz rozwałkuj. Następnie zwiń je w rulon i przełóż do formy do pieczenia.

Chleb w świątecznych kolorach - wałkowanie

Chleb w świątecznych kolorach - zawinięty

Formę przykryj ściereczką albo włóż do torby plastikowej.

12. Odczekaj 30 minut.

13. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i włóż do niego formę z ciastem. Piecz przez 30 minut, chleb powinien dość sporo wyrosnąć. Po wyciągnięciu z piekarnika, od razu wyciągnij chleb z formy i studź na kratce kuchennej.

Chleb w świątecznych kolorach


Zobacz także


Ładowanie komentarzy...