Pita

Pita
Średniotrudny przepisŚredniotrudny
Wypiek na drożdżachNa drożdżach
Użyj patelniUżyj patelni
Liczba porcji 8 chlebków pita
Zacznij 2 godziny przed podaniem (albo poprzedniego wieczoru) Zacznij 2 godziny przed podaniem (albo poprzedniego wieczoru)

Pita to okrągły płaski chlebek pochodzący z kuchni Bliskiego Wschodu, bardzo popularny w Turcji i Grecji. Przy jego wypiekaniu środek ciasta pęcznieje i nadyma się niczym balon. Dzięki temu tworzy się naturalna “kieszonka”, do której można włożyć różny farsz (hummus, warzywa, mięso, falafel). Pitę można piec na patelni, kamieniu do pizzy, blasze albo specjalnym tradycyjnym piecu. Ja polecam połączenie kamienia do pizzy i patelni. Na samej patelni dosyć ciężko uzyskać efekt pełnego napełnienia powietrzem pity i w efekcie nie będzie “kieszonki na farsz”. Jeśli natomiast użyjemy samego kamienia do pizzy to pita nie będzie ładnie przyrumieniona i nie będzie mieć charakterystycznego grillowanego posmaku.


Składniki

Ciasto
  • 30 g + 280 g mąki pszennej luksusowej (typ 550)
  • 35 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 2000)
  • 225 g letniej wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru

W skrócie

  1. Wymieszaj wodę, cukier, drożdże i 30 g mąki pszennej luksusowej, odstaw na 10 minut
  2. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i wyrabiaj hakiem przez 5 minut
  3. Odstaw do wyrastania na 1 godzinę w temperaturze pokojowej (lub całą noc w lodówce)
  4. Ciasto przełóż na blat, uformuj 8 kulek, rozpłaszcz je ręką, przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut
  5. Rozgrzej kamień do pizzy i patelnię, następnie kolejno dla każdej z kulek:
    • rozwałkuj kulkę
    • przełóż na rozgrzany kamień
    • kiedy pita będzie w środku napełniona powietrzem to przełóż ją na rozgrzaną patelnię
    • przypiecz pitę z dwóch stron i ściągnij z patelni

Przepis szczegółowy

1. Przygotuj rozczyn z 225 g letniej wody, 1/2 łyżeczki cukru, 15 g świeżych drożdzy i 30 g mąki luksusowej. Wszystkie składniki wymieszaj i odstaw na 10 minut w temparturze pokojowej. Drożdże powinny zacząć pracować.

2. Do rozczynu dodaj 280 g mąki pszennej luksusowej, 35 g mąki pszennej pełnoziarnistej, 2 łyżki oliwy i 1 łyżeczkę soli. Wymieszaj łyżką, a następnie przełóż do robota kuchennego i wyrabiaj hakiem na wysokich obrotach przez 5 minut. Alternatywnie możesz wyrabiać ciasto rękami przez około 10 minut. Konstystencja ciasta powinna być dość zwarta i nieco lepka.

Pita - mieszanie

3. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na 1 godzinę w temperaturze pokojowej albo na całą noc do lodówki. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

4. Zacznij rozgrzewać kamień do pizzy w piekarniku nastawionym na najwyższą temperaturę (u mnie 250 stopni). Oprósz blat delikatnie mąką i przełóż na niego ciasto. Następnie oprósz równierz wierzch ciasta mąką i rozgnieć je rękami. Podziel na 8 równych części. Z każdej nich uformuj kulkę i rozpłasz ją delikatnie ręką. Przykryj kulki ściereczką i pozostaw na blacie na 10 minut.

Pita - przygotowanie

5. Kamień do pizzy musi być dobrze rozgrzany (powinien spędzić w piekarniku przynajmniej 30-40 minut). Zacznij rozgrzewać również patelnię na wysokim gazie.

Z każdą z kulek postępuj następująco:

  • rozwałkuj kulkę na jak najcieńszy placek
  • przełóż na rozgrzany kamień do pizzy
  • pita powinna napełnić się w środku powietrzem, kiedy to się stanie, przełóż ją na rozgrzaną patelnię
  • przypiecz pitę z każej ze stron

Alternatywnie możesz pominąć krok z kamieniem do pizzy albo krok z patelnią. Jednak brak kamienia może sprawić, że pita nie napełni się powietrzem. Natomist brak patelni sprawi, że pita nie będzie ładnie przypieczona z obu stron.

Pita - pieczenie


Zobacz także


Ładowanie komentarzy...