Chlebek cynamonowy


Chlebek cynamonowy. Idealny na chłodne jesienne dni do ciepłej kawy, herbaty albo gorącej czekolady. Dosłownie rozpływa się w ustach. Idealny na pierwsze albo drugie śniadanie. Rwie się go rękami pasek za paskiem tworzącym artystyczne fale. Stanowi bardzo ciekawą alternatywę do bułeczek cynamonowych (cynamonek). Na drugi dzień świetnie smakuje stostowany albo podgrzany na patelni. Ja zwykle go jem solo, ale można go też podać ze wszelkiego rodzaju słodkimi pastami. Smacznego!
Składniki
Ciasto
- 450 g mąki pszennej luksusowej (typ 550)
- 1/2 łyżeczki soli
- 50 g cukru
- 10 g świeżych drożdży
- 160 g mleka
- 60 g masła
- 2 jajka
Nadzienie
- 70 g masła (w temperaturze pokojowej)
- 100 g brązowego cukru
- 1 łyżka cynamonu
Dodatkowo
- 1 jajko do posmarowania chleba
W skrócie
- W misce wymieszaj mąkę, sól i cukier
- Podgrzej mleko do temperatury pokojowej, masło rozpuść w garnuszku
- Wymieszaj mleko, drożdże, jajka i rozpuszczone masło
- Dodaj miksturę do miski z suchymi składnikami i wyrabiaj hakiem przez 5 minut
- Odstaw do wyrośnięcia 1,5 godziny albo na noc w lodówce
- Wymieszaj wszystkie składniki na nadzienie
- Ciasto rozwałkuj na prostokąt 50x35 cm i posmaruj nadzieniem
- Przetnij ciasto na 6 identycznych pasków wzdłuż krótszego boku
- Nałóż na siebie po 3 paski i przetnij je na 4 części (powstanie 8 identycznych stosów)
- Przełóż stosy pionowo do silikonowej (albo stalowej) formy
- Przykryj i odstaw na 30 minut
- Posmaruj jajkiem rozbełtanym z 1 łyżką wody
- Piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni
- Wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki, ale zostaw chleb w środku jeszcze na 5 minut
Przepis szczegółowy
1. W misce wymieszaj łyżką wszystkie suche składniki: 450 g mąki, 1/2 łyżeczki soli i 50 g cukru.
2. W garnuszku rozpuść 60 g masła. 160 g mleka powinno być w temperaturze pokojowej (jeśli trzymasz je w lodówce, to podgrzej do temperatury pokojowej).
3. Wymieszaj wszystkie płynne składniki: 160 g mleka, 60 g masła, 2 jajka i 10 g świeżych drożdży.
4. Dodaj powstałą miksturę do miski z suchymi składnikami. Wszystko wymieszaj i wyrabiaj hakiem przez 5 minut na średnich obrotach. Jeśli nie masz robota kuchennego to możesz masę wyrabiać rękami przez około 5-10 minut. Ciasto powinno być nieco kleiste.
5. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 1,5 godziny. Alternatywnie możesz włożyć do lodówki na całą noc. Ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
6. Wymieszaj składniki na nadzienie: 70 g masła (w temperaturze pokojowej), 100 g brązowego cukru i 1 łyżkę cynamonu.
7. Ciasto przełóż na blat oprószony mąką. Rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach 50x35 cm. Gdyby ciasto przyklejało się do wałka do posyp je delikatnie mąką. Wysmaruj rozwałkowane ciasto nadzieniem. Nakładaj je małymi porcjami co ułatwi równomierne rozprowadzenie.
8. Korzystając z ostrego noża (albo nożyka do pizzy) przetnij ciasto wzłuż krótszego boku na 6 równych pasków.
9. Nałóż na siebie po 3 paski i powstały stos przetnij na 4 prostkąty. W sumie powinno powstać 8 ideantycznych prostkątnych stosów (każdy po 3 kawałki).
10. Przełóż powstałe prostokąty jeden po jednym do silikonowej formy. Jeśli używasz formy metalowej to wyłóż ją papierem do pieczenia albo wysmaruj obficie masłem. Prostokąty powinny być ułożone pionowo, tak jak na zdjęciach poniżej.
11. Przykryj formę folią aluminiową albo ściereczką kuchenną. Odstaw na 30 minut w temperaturze pokojowej.
12. Rozbełtaj jajko z łyżką ciepłej wody. Wysmaruj nim wierzch chleba.
13. Przełóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz 30 minut. Chleb powinien być rumiany z wierzchu.
14. Po upieczeniu, wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw chleb w środku jeszcze na 5 minut. Zmniejszy to ryzyko, że chleb po wyjęciu opadnie.
Przepis zaczerpnięty z How Tasty (Pull Apart Cinnamon Bread Recipe) z moimi zmianami