Cynamonki (bułeczki cynamonowe)

Cynamonki (bułeczki cynamonowe)
Prosty przepisProsty
Wypiek na drożdżachNa drożdżach
Użyj blachyUżyj blachy
Liczba porcji 8-12 bułeczek
Zacznij wieczorem przed porannym wypiekiem Zacznij wieczorem przed porannym wypiekiem

Ulubione bułeczki mojej żony. Sprawdzają się świetnie na lekkie słodkie śniadanie i pasują idealnie do kawy! Ostatnia faza ich wyrastania następuje w lodówce, co oznacza, że rano przekładamy je bezpośrednio z lodówki do piekarnika i po 10 minutach cynamonki są gotowe! Czasem przygotowuję do nich sos z mascarpone albo serka Philadelphia, wtedy smakują jak słodkości z Cinnabon. Najczęściej jednak jemy je same, wyjęte bezpośrednio z piekarnika, z filiżanką cipełego cappuccino.


Składniki

Ciasto
  • 10 g świeżych drożdży
  • 250 g mąki pszennej luksusowej (typ 550)
  • 100 g mleka
  • 75 g masła
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 20 g cukru
  • 1 jajko
Nadzienie
  • 40 g brązowego cukru
  • 1/4 łyżki cynamonu
  • 1/6 łyżeczki kardamonu
  • 20 g masła
Dodatkowo
  • 1 jajko do posmarowania cynamonek

W skrócie

  1. Wymieszaj drożdże, łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i 2 łyżki ciepłego mleka
  2. Rozpuść masło i resztę mleka w garnuszku
  3. Odstaw na 15 minut
  4. Dodaj do drożdży ostudzone mleko z masłem oraz resztę składników
  5. Wyrabiaj hakiem 4 minuty
  6. Przykryj i odstaw na 1 godzinę
  7. Rozwałkuj ciasto na prostokąt
  8. Rozpuść masło na nadzienie w garnuszku i posmaruj nim ciasto
  9. Posyp mieszanką cukru, cynamonu i kardamonu (użyj 90% mieszanki)
  10. Zwiń wzdłuż dłuższego boku
  11. Krój na 2-3 centymetrowe plastry i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  12. Przykryj i odstaw na 60 minut
  13. Włóż do lodówki na noc
  14. Rano posmaruj jajkiem rozbełtanym z łyżką wody
  15. Posyp resztą mieszanki cynamonowo-kardamonowej
  16. Piecz 10 minut w 220 stopniach

Przepis szczegółowy

1. Mleko i masło umieść w garnku i zacznij pogrzewać. Kiedy osiągną temperaturę letnią (ok. 30 stopni), to przelej 2 łyżki mleka do osobnej miski i wymieszaj je z łyżką mąki, łyżeczką cukru i drożdżami.

Cynamonki - Masło i mleko

2. Mleko z masłem podgrzewaj dalej aż masło całkowicie się rozpuści, wtedy ściągnij z gazu.

Cynamonki - Masło i mleko

3. Odstaw wszystko na 15 minut, aż mleko z masłem ostygną, a drożdże zaczną pracować.
4. Do drożdży dodaj ostudzone mleko z masłem i wszystkie pozostałe składniki na ciasto.

Cynamonki - Składniki

5. Wyrabiaj hakiem przez 4 minuty. Masa powinna się zrobić nieco “szklista”.

Cynamonki - Wyrabianie

6. Przykryj i odstaw na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
7. Przełóż ciasto na blat i rozwałkuj na prostokąt 50 x 30 cm.

Cynamonki - Wałkowanie

8. W garnuszku rozpuść masło na nadzienie i posmaruj nim rozwałkowane ciasto.
9. Wymieszaj cukier, cynamon i kardamon. Posyp nimi równomiernie ciasto (użyj 90%, a 10% pozostaw na rano).

Cynamonki - Posypka

10. Zwiń ciasto w rulon wzdłuż dłuższego boku i przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
11. Krój 2-3 centymetrowe plasty i układaj na blasze.

Cynamonki - Przygotowanie ciasta

12. Owiń blachę z cynamonkami folią spożywczą i odstaw na 60 minut w temperaturze pokojowej.
13. Po tym czasie, włóż na noc do lodówki.
14. Rano wyciągnij blachę z lodówki i odwiń z folii. Rozbełtaj jajko z łyżką wody i posmaruj nimi cynamonki.

Cynamonki - Jajko

15. Posyp cynamonki pozostałą mieszanką cynamonowo-kardamonową.

Cynamonki - Smarowanie

16. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni i włóż do niego blachę z cynamonkami. Piecz 10 minut aż będą rumiane. Po upieczeniu od razu przełóż z gorącej blachy.

Cynamonki - Pieczenie

Cynamonki - Cynamonki

Cynamonki - Cynamonki

Cynamonki - Cynamonki


Zobacz także


Ładowanie komentarzy...