Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami
Prosty przepisProsty
Wypiek na drożdżachNa drożdżach
Użyj patelniUżyj patelni
Liczba porcji 6-8 racuchów
Zacznij 1.5 godziny przed podaniem Zacznij 1.5 godziny przed podaniem

Racuchy z jabłkami. Smak dzieciństwa. Idealne na śniadanie albo lekki letni obiad. Przy smażeniu tłuszcz musi być dobrze rozgrzany, tak żeby nie wsiąkał w ciasto. Nie polecam smażenia na maśle, ponieważ masło spala się w bardzo niskiej temperaturze i łatwo jest przypalić racuchy. Nie polecam też smażenia bez tłuszczu - racuchy wyjdą dobre, ale są trochę za suche w smaku. Dlatego nie ma ucieczki, jeśli racuchy to właśnie smażone na oleju i posypane cukrem pudrem. Są przepyszne!


Składniki

Racuchy
  • 150 g mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 150 g mleka
  • 15 g roztopionego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 duże jabłko
Dodatkowo
  • olej roślinny do smażenia
  • cukier puder do posypania

W skrócie

  1. Przesiej mąkę i wkrusz do niej drożdże
  2. Ubij trzepaczką mleko, masło, jajko i sól
  3. Połącz wszystko (oprócz jabłek) i wymieszaj trzepaczką
  4. Odstaw na 1 godzinę
  5. Obierz jabłko i pokrój w kostkę
  6. Dodaj jabłko do ciasta i delikatnie wymieszaj
  7. Rozgrzej olej na patelni
  8. Nakładaj ciasto i smaż z obu stron do zarumienienia
  9. Odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym i posyp cukrem pudrem

Przepis szczegółowy

1. Przesiej mąkę do miski. Zrób dziurkę i wkrusz do niej drożdże. Możesz dodać odrobinę mleka, żeby drożdże się rozpuściły.
2. W drugiej misce umieść mleko, masło, jajko i sól. Ubij energicznie trzepaczką.
3. Połącz składniki z obu misek i wymieszaj razem trzepaczką.
4. Odstaw na 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość i “bąbelkować”.
5. Obierz jabłko za skórki i pokrój w dość drobną kostkę.

Racuchy - jabłko

6. Dodaj jabłko do ciasta i delikatnie wymieszaj trzepaczką. Nie mieszaj zbyt dynamicznie, żeby wyrośnięta masa nie opadła.

Racuchy - ciasto

7. Na patelni rozgrzej olej. Zwróć uwagę na jego temperaturę. Nie może być za niska, bo ciasto zacznie wchłaniać olej. Nie może być też za wysoka, bo racuchy będą się szybko przypalać. Ja ustawiam patelnię na 7-8 w skali 10 i czekam kilka minut.
8. Następnie nakładaj ciasto łyżką na patelnię i smaż racuchy z obu stron. Powinny być zarumienione, ale nie przypalone.
9. Przełóż racuchy z patelni na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć tłuszcz. Podawaj obficie posypane cukrem pudrem.

Racuchy


Zobacz także


Ładowanie komentarzy...