Bliny z sosem makowym

Bliny z sosem makowym
Prosty przepisProsty
Wypiek na drożdżachNa drożdżach
Użyj patelniUżyj patelni
Liczba porcji 10-14 blinów
Zacznij 3 godziny przed podaniem Zacznij 3 godziny przed podaniem

Bliny to tradycyjne drożdżowe placuszki, znane z kuchni rosyjskiej. Ich charakterystyczną cechą, odróżniającą od wszystkich innych tego typu dań, jest zawartość mąki gryczanej, która nadaje przepyszny smak i aromat. Bliny można podawać zarówno na słodko, jak i na słono. Ja proponuję moją ulubioną kompozycję, czyli bliny z sosem makowym. Inne bardzo znane połączenia to bliny z łososiem i bliny z kawiorem. W słodkich wersjach często można spotkać po prostu bliny z cukrem pudrem albo owocami.


Składniki

Zaczyn
  • 50 g mąki pszennej luksusowej (typ 550)
  • szczypta cukru
  • 15 g świeżych drożdży
  • 125 g ciepłego mleka
Bliny
  • zaczyn
  • 2 jajka
  • 1 łyżka (15 g) masła
  • 1/4 łyżeczki (2 g) soli
  • 1 łyżeczka (5 g) cukru
  • 50 g mąki pszennej luksusowej (typ 550)
  • 100 g mąki gryczanej
  • 125 g mleka
Dodatkowo
  • olej roślinny do wysmarowania patelni
Sos makowy
  • 100 g zmielonego maku
  • odrobina wrzątku
  • 30 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 150 ml śmietany 30%
  • łyżka mąki
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Bliny (w skrócie)

  1. W misce wymieszaj składniki na zaczyn, przykryj i odstaw na 30 minut
  2. Oddziel białka od żółtek, żółtka dodaj do zaczynu, białka wstaw do lodówki
  3. Roztop masło i dodaj do zaczynu
  4. Dodaj sól, cukier, mąkę pszenną, mąkę gryczaną i mleko do zaczynu, wymieszaj i odstaw na 2 godziny
  5. Ubij białka i wmieszaj je delikatnie do masy na bliny
  6. Smaż bliny na patelni delikatnie wysmarowanej olejem

Sos makowy (w skrócie)

  1. Zmielony mak zalej wrzątkiem (do przykrycia maku) i odstaw na 2 minuty
  2. Rozpuść masło na średnim ogniu i dodaj do niego mak
  3. Dodaj cukier puder, wymieszaj i dalej podsmażaj
  4. Do maku dolej śmietanę wymieszaną z mąką, gotuj jeszcze chwilę, cały czas mieszając

Bliny (przepis szczegółowy)

1. W garnuszku podgrzej 125 g mleka, powinno być ciepłe, ale nie gorące. W misce umieść 50 g mąki pszennej, szczyptę cukru, 15 g świeżych drożdży i podgrzane mleko. Wszystko dobrze wymieszaj łyżką, przykryj i odstaw na 30 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie zaczyn powinien być wyrośnięty.

Bliny - rozczyn

2. Z 2 jajek oddziel białka i żółtka. Białka umieść w osobnej miseczce i włóż do lodówki. Żółtka dodaj do miski z zaczynem i wymieszaj.

3. W garnuszku albo na patelni umieść 1 łyżkę masła i podgrzej, żeby się roztopiło. Dodaj do miski z zaczynem i wymieszaj.

4. Dodaj 1/4 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę cukru, 50 g mąki pszennej, 100 g mąki gryczanej i 125 g mleka (może być zimne albo w temperaturze pokojowej). Wszystko dobrze wymieszaj łyżką, przykryj i odstaw na 2 godziny w temperaturze pokojowej.

5. Wyciągnij białka z lodówki i ubij mikserem na sztywną masę. Następnie delikatnie wmieszaj do reszty masy. Uważaj, żeby masa za bardzo nie opadła, powinna być bardzo “puchata”.

Bliny - mieszanie

6. Wysmaruj patelnię olejem i rozgrzej na średnią temperaturę. Zetrzyj nadmiar oleju ręcznikiem papierowym. Patelnia powinna być nieco śliska, ale olej nie powien pływać. Nakładaj masę na bliny łyżką i smaż z dwóch stron aż się przyrumienią.

Bliny - smażenie


Sos makowy (przepis szczegółowy)

1. 100 g zmielonego maku zalej odrobiną wrzątku (tylko do namoczenia), zostaw na 2 minuty.

2. 30 g masła rozpuść na średnim ogniu i dodaj namoczony mak (ewentualnie możesz odcedzić nadmiar wody z maku).

3. Dodaj 2 łyżki cukru pudru, wymieszaj i chwilę podsmaż. Zmniejsz ogień i cały czas mieszaj.

4. 150 ml śmietany 30% dobrze wymieszaj z łyżką mąki (tak, żeby nie było grudek) i powoli mieszając dolej do maku. Wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilę na niewielkim ogniu, co chwilę mieszając.

Bliny

Bliny


Zobacz także


Ładowanie komentarzy...