Puszyste pankejki azjatyckie

Puszyste pankejki azjatyckie
Trudny przepisTrudny
Wypiek na proszku do pieczeniaProszek do pieczenia
Użyj patelniUżyj patelni
Liczba porcji 3-4 pankejki

Pankejki znane z wielu azjatyckich krajów: Japonii, Tajwanu, Korei i Tajlandii. Ich niezwykłość polega na tym, że w rzeczywistości te pankejki to małe suflety, które wyrastają dzięki ubitej pianie z białek. Są delikatne, puszyste i rozpływają się w ustach. Można podawać z lodami, owocami albo, po prostu, syropem klonowym i masłem. Sam przepis nie wygląda na skomplikowany, jednak cała trudność polega na tym, żeby pankejki po ściągnięciu ich z patelni nie opadły. Nie jest to proste i na pewno będzie wymagało kilku podejść. Sprawę nieco ułatwiają metalowe ringi, ale jeśli kolejne próby również nie będą się udawały, to polecam dodać białka z dwóch dodatkowych jajek. Ważne jest dobre ubicie piany z białek i odpowiednia długość trzymania pankejków na patelni. Ale zapewniam, że na prawdę warto, bo nigdy nie jedliście delikatniejszych pankejków!


Składniki

Pankejki

  • 3 żółtka
  • 1,5 łyżki (11 g) mleka
  • 1,5 łyżki (10 g) cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 37 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 białka
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo

  • olej do wysmarowania patelni i metalowych ringów
  • woda do podlewania patelni

W skrócie

  1. Wymieszaj żółtka, następnie dodaj mleko, cukier waniliowy i szczyptę soli
  2. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia przez sitko i wszystko wymieszaj
  3. W osobnej misce ubij mikserem białka i dodaj cukier puder
  4. Wymieszaj masy z obu misek
  5. Wysmaruj patelnię (i metalowe ringi) olejem, rozgrzej na średnim gazie
  6. Nakładaj masę dużą łyżką
  7. Smaż 5 minut pod przykryciem, podlewając co jakiś czas łyżką wody
  8. Przewróć na drugą stronę i smaż również 5 minut
  9. Odstaw patelnię z gazu i odczekaj jeszcze 5 minut przed podaniem

Przepis szczegółowy

1. Przygotuj wszystkie składniki i 2 osobne miski. Do pierwszej z nich przełóż żółtka i wymieszaj je rózgą. Następnie dodaj mleko, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wszystko wymieszaj.

Puszyste pankejki azjatyckie - składniki

2. Przesiej przez sitko mąkę i proszek do pieczenia, wszystko wymieszaj rózgą. Powstanie dość gęsta masa.

3. Do drugiej miski przełóż białka z jajek i ubij mikserem. Przy końcu ubijania dodaj stopniowo cukier puder. Masa powinna być zupełnie sztywna.

4. Połącz delikatnie masy z obu misek. Najłatwiej zrobić to stopniowo dodając masę z białek do masy z żółtek.

Puszyste pankejki azjatyckie - mieszanie

5. Na patelni rozłóż metalowe ringi i wysmaruj je olejem. Następnie rozgrzej patelnię na średnim gazie (ja ustawiam 5/10 na mojej płycie).

Jeśli nie masz ringów, to możesz piec bez nich. Ułatwiają one jednak wszystkie operacje i zapobiegają opadaniu pankejków po usmażeniu.

6. Nakładaj masę do ringów dużą łyżką, ja używam gałkownicy do lodów. Alternatywnie możesz użyć rękawu cukierniczego.

7. Nalej w kilku miejscach patelni (poza ringami) po łyżce wody i przykryj pokrywką. Smaż 5 min, co jakiś czas podlewając łyżkę wody. Pankejki potrzebują pary, żeby ładnie wyrosnąć.

Puszyste pankejki azjatyckie - smażenie

8. Przewróć każdego z pankejków na drugą stronę i również smaż 5 minut podlewając co jakiś czas łyżką wody.

9. Ściągnij patelnię z gazu i odczekaj jeszcze około 5 minut przed przełożeniem pankejków z patelni. Zminimalizuje to ryzyko, że pankejki opadną.

Puszyste pankejki azjatyckie


Zobacz także


Ładowanie komentarzy...