Owsiane muffinki śniadaniowe

Owsiane muffinki śniadaniowe
Prosty przepisProsty
Wypiek na proszku do pieczeniaProszek do pieczenia
Liczba porcji 8 muffinek
Zacznij bezpośrednio przed wypiekiem Zacznij bezpośrednio przed wypiekiem

Zdrowe, smaczne, szybkie do przygotowania śniadanie. Owsiane muffinki są wspaniałą alternatywą dla pieczywa i nadają się świetnie na piknik czy wycieczkę. Można je piec z różnego rodzaju owocami. Ja najbardziej lubię z malinami, borówkami amerykańskimi lub jagodami. Można też, zamiast owoców, dodać orzechy. Pysznie smakują zarówno same, jak i podane z jogurtem i owocami.


Składniki

Muffinki

  • 1 dojrzały banan
  • 1 jajko
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • (opcjonalnie) 1 łyżeczka tartych orzechów
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki gęstego jogurtu
  • 1 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki mleka
  • owoce (borówki, maliny, jagody)

Dodatkowo

  • oliwa do wysmarowania foremek

W skrócie

  1. W misce rozgnieć banana widelcem
  2. Dodaj jajko i wymieszaj
  3. Dodaj miód, proszek do pieczenia, cynamon, tarte orzechy, sól, cukier waniliowy, jogurt i wszystko wymieszaj
  4. Dodaj płatki owsiane i wymieszaj
  5. Dodaj mleko i wymieszaj
  6. Wysmaruj foremki oliwą
  7. Nałóż pierwszą warstwę masy do foremek i dodaj kilka owoców
  8. Nałóż drugą warstwę masy do foremek i dodaj kilka owoców
  9. Piecz 30 minut w 180 stopniach

Przepis szczegółowy

Owsiane muffinki - składniki

1. Włóż banana do miski i dokładnie rozgnieć go widelcem.

2. Wbij jajko i dobrze wymieszaj z bananem. Powinna powstać lejąca się masa.

3. Dodaj miód, proszek do pieczenia, cynamon, tarte orzechy, sól, cukier waniliowy, jogurt i wszystko wymieszaj.

4. Dodaj płatki owsiane i wymieszaj.

5. Dodaj mleko i wymieszaj.

Zwróć uwagę na gęstość masy, jeśli Twój jogurt naturalny nie był gęsty tylko płynny, to dodaj tylko połowę mleka z przepisu.

Owsiane muffinki - przygotowanie

6. Przygotuj foremki na muffinki i wysmaruj je oliwą.

7. Nałóż pierwszą warstwę masy do foremek. Powinna sięgać mniej więcej do połowy foremki. Następnie dodaj kilka owoców.

8. Nałóż drugą warstwę masy do foremek. Pamiętaj, że muffinki nieco wyrosną, więc nie dodawaj masy do pełna. Posyp kilkoma owocami.

Owsiane muffinki - nakładanie

9. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Włóż muffinki do piekarnika i piecz 30 minut. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i odczekaj jeszcze 5 minut przed wyciągnięciem muffinek.

Owsiane muffinki


Zobacz także


Ładowanie komentarzy...