Pankejki na zakwasie

Pankejki na zakwasie
Prosty przepisProsty
Wypiek na zakwasieNa zakwasie
Użyj patelniUżyj patelni
Liczba porcji 14-16 pankejków

Pankejki na zakwasie są przepyszne! Puszyste, lekkie, z delikatnie kwaskowatym posmakiem. Idealnie pasują do truskawek, malin, jagód i w ogóle wszystkich owoców. Do tego syrop klonowy albo bita śmietana i na prawdę nic więcej w życiu nie trzeba! Różnią się od zwykłych pankejków tym, że podstawą jest zakwas żytnio-pszenny zamiast zwykłej mąki. Możesz taki zakwas specjalnie przygotować albo zużyć taki, który akurat i tak musisz dokarmić. Zamiast wyrzucać, zużyj do pankejków. Wszystko w duchu zero waste!


Składniki

Zakwas

  • 130 g mąki pszennej
  • 65 g mąki żytniej
  • 1 łyżka zakwasu
  • 215 g wody

Ciasto

  • zakwas
  • 2 jajka
  • 1 torebka cukru waniliowego (16 g)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki masła

Dodatkowo

  • olej do wysmarowania patelni

W skrócie

  1. Wieczorem wymieszaj składniki na zakwas i odstaw na noc
  2. Rano do zakwasu dodaj wszystkie składniki na ciasto
  3. Wymieszaj delikatnie rózgą
  4. Rozgrzej patelnię z olejem i rozetrzyj olej ręcznikiem papierowym
  5. Smaż z dwóch stron aż będą rumiane

Przepis szczegółowy

1. W misce wymieszaj wszystkie składniki na zakwas i zostaw na noc w temperaturze pokojowej.

Alternatywnie, jeśli hodujesz zakwas w dużym słoiku, to możesz pominąć ten krok i rano zużyć tę cześć hodowanego zakwasu, która normalnie byłaby do wyrzucenia przy standardowym dokarmianiu.
Na przykład, hodujesz zakwas w słoiku 150 g. Wtedy rano odkładasz do miski 130 g zakwasu. W słoiku zostaje 20 g i po prostu najnormalniej zakwas dokarmiasz. Natomiast 130 g dopełniasz odpowiednio mąką pszenną i wodą tak, żeby w sumie było tyle co w przepisie. I używasz tego do pankejków. Zero waste.

Pankejki na zakwasie - Zakwas

2. Rano rozpuść 4 łyżki masła na patelni i następnie dodaj do zakwasu wszystkie pozostałe składniki na ciasto (rozpuszczone masło, jajka, cukier waniliowy, sól, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia).

Pankejki na zakwasie - Składniki

3. Wymieszaj wszystko rózgą. Masa powinna być dobrze rozmieszana, ale mieszaj delikatnie, żeby wyrośnięty zakwas nie opadł i dalej był puszysty.

Pankejki na zakwasie - Masa

4. Rozgrzej patelnię z olejem i kiedy będzie gorąca to zetrzyj olej ręcznikiem papierowym. Chodzi o to, żeby patelnia była śliska, ale pankejki były smażone bez oleju.

5. Nakładaj ciasto łyżką. Na dużej patelni powinny zmieścić się trzy pankejki. Smaż z jednej strony, aż z góry będzie widać bąbelki powietrza, a z dołu pankejk będzie przyrumieniony. Wtedy obróć na drugą stronę i smaż do zarumienienia.

Podawaj z owocami, syropem klonowym, bitą śmietaną albo cukrem pudrem.

Pankejki na zakwasie


Zobacz także


Ładowanie komentarzy...