Puszyste pankejki azjatyckie

Pankejki znane z wielu azjatyckich krajów: Japonii, Tajwanu, Korei i Tajlandii. Ich niezwykłość polega na tym, że w rzeczywistości te pankejki to małe suflety, które wyrastają dzięki ubitej pianie z białek. Są delikatne, puszyste i rozpływają się w ustach. Można podawać z lodami, owocami albo, po prostu, syropem klonowym i masłem. Sam przepis nie wygląda na skomplikowany, jednak cała trudność polega na tym, żeby pankejki po ściągnięciu ich z patelni nie opadły. Nie jest to proste i na pewno będzie wymagało kilku podejść. Sprawę nieco ułatwiają metalowe ringi, ale jeśli kolejne próby również nie będą się udawały, to polecam dodać białka z dwóch dodatkowych jajek. Ważne jest dobre ubicie piany z białek i odpowiednia długość trzymania pankejków na patelni. Ale zapewniam, że na prawdę warto, bo nigdy nie jedliście delikatniejszych pankejków!
Składniki
Pankejki
- 3 żółtka
- 1,5 łyżki (11 g) mleka
- 1,5 łyżki (10 g) cukru waniliowego
- szczypta soli
- 37 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 białka
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo
- olej do wysmarowania patelni i metalowych ringów
- woda do podlewania patelni
W skrócie
- Wymieszaj żółtka, następnie dodaj mleko, cukier waniliowy i szczyptę soli
- Przesiej mąkę i proszek do pieczenia przez sitko i wszystko wymieszaj
- W osobnej misce ubij mikserem białka i dodaj cukier puder
- Wymieszaj masy z obu misek
- Wysmaruj patelnię (i metalowe ringi) olejem, rozgrzej na średnim gazie
- Nakładaj masę dużą łyżką
- Smaż 5 minut pod przykryciem, podlewając co jakiś czas łyżką wody
- Przewróć na drugą stronę i smaż również 5 minut
- Odstaw patelnię z gazu i odczekaj jeszcze 5 minut przed podaniem
Przepis szczegółowy
1. Przygotuj wszystkie składniki i 2 osobne miski. Do pierwszej z nich przełóż żółtka i wymieszaj je rózgą. Następnie dodaj mleko, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wszystko wymieszaj.
2. Przesiej przez sitko mąkę i proszek do pieczenia, wszystko wymieszaj rózgą. Powstanie dość gęsta masa.
3. Do drugiej miski przełóż białka z jajek i ubij mikserem. Przy końcu ubijania dodaj stopniowo cukier puder. Masa powinna być zupełnie sztywna.
4. Połącz delikatnie masy z obu misek. Najłatwiej zrobić to stopniowo dodając masę z białek do masy z żółtek.
5. Na patelni rozłóż metalowe ringi i wysmaruj je olejem. Następnie rozgrzej patelnię na średnim gazie (ja ustawiam 5/10 na mojej płycie).
Jeśli nie masz ringów, to możesz piec bez nich. Ułatwiają one jednak wszystkie operacje i zapobiegają opadaniu pankejków po usmażeniu.
6. Nakładaj masę do ringów dużą łyżką, ja używam gałkownicy do lodów. Alternatywnie możesz użyć rękawu cukierniczego.
7. Nalej w kilku miejscach patelni (poza ringami) po łyżce wody i przykryj pokrywką. Smaż 5 min, co jakiś czas podlewając łyżkę wody. Pankejki potrzebują pary, żeby ładnie wyrosnąć.
8. Przewróć każdego z pankejków na drugą stronę i również smaż 5 minut podlewając co jakiś czas łyżką wody.
9. Ściągnij patelnię z gazu i odczekaj jeszcze około 5 minut przed przełożeniem pankejków z patelni. Zminimalizuje to ryzyko, że pankejki opadną.