Pszenny chleb południowy

Pszenny chleb południowy
Trudny przepisTrudny
Wypiek na drożdżachNa drożdżach
Użyj blachyGarnek żeliwny 24 cm
Przepis wegański Przepis wegański
Zacznij po południu poprzedniego dnia Zacznij po południu poprzedniego dnia

Pszenny, klasyczny, czteroskładnikowy chleb. Niezwykle popularny na południu Europy, najczęściej kojarzony z Włochami i Hiszpanią. Idealny do tapasów i bruschetty, ale przyznam, że jest tak smaczny, że ja zjadam go po prostu z oliwą z oliwek albo masłem. Trudność tego przepisu stanowi ciasto, która ma dość nawodnioną konsystencję i operowanie nim wymaga nieco doświadczenia. Do tego mąka musi być odpowiednia, bo inaczej chleb będzie słabo wyrośnięty i spłaszczony. Większość mąk pszennych chlebowych z polskich półek sklepowych jest w porządku, ale radzę uważać na mąki kupione przez internet. Często są za słabo napowietrzone albo o niskiej zawartości glutenu. W efekcie ten chleb nie wyjdzie. Chleb może być pieczony w garnku żeliwnym albo na kamieniu do pizzy. Polecam przetestowanie obu wersji. W garnku chleb wychodzi foremny i piękny w wyglądzie. Kamień z drugiej strony sprawi, że skórka będzie grubsza i bardziej spieczona. Ja uwielbiam obie wersje!


Składniki

Chleb
  • 500 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
  • 390 g letniej wody
  • 12 g soli
  • 2 g świeżych drożdży

W skrócie

  1. Rozpuść drożdże w wodzie i dodaj mąkę i sól
  2. Wymieszaj łyżką, a następnie rękami, przykryj i odstaw na 20 minut
  3. Składanie 1: przełóż ciasto, przykryj i odstaw na 20 minut
  4. Składanie 2: przełóż ciasto, przykryj i odstaw na 20 minut
  5. Składanie 3: przełóż ciasto
  6. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 12 godzin
  7. Rano umieść ciasto na oprószonym mąką blacie, przełóż z czterech stron i uformuj bochenek
  8. Oprósz mąką koszyk do wyrastania, umieść tam bochenek, włóż do torby foliowej i odstaw na 50 minut
  9. Przełóż chleb na deskę obsypaną mąką i pozbądź się nadmiaru mąki z wierzchu
  10. Przełóż chleb do rozgrzanego do 250 stopni garnka żeliwnego
  11. Piecz 20 minut pod przykrycie i 20 minut bez przykrycia

Przepis szczegółowy

1. W dużej misce rozpuść drożdże w wodzie, a następnie dodaj mąkę i sól.

2. Wymieszaj masę łyżką, a następnie rękami. Nie musisz wyrabiać masy, wystarczy że składniki będą dobrze wymieszane. Przykryj miskę ściereczką kuchenną i odstaw na 20 minut w temperaturze pokojowej.

3. Ciasto jest gotowe do przekładania. Proces ten sprawi, że będzie ono dobrze napowietrzone i zwiąże się gluten.

Zwilż ręce wodą i chwyć za jeden z boków ciasta. Naciągnij go i złóż do środka. Zrób to samo 4 razy, za każdym razem chwytając za inny bok ciasta. Przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut w temperaturze pokojowej.

Pszenny chleb południowy - przekładanie

4. Powtórz po raz drugi operację składania i odstaw na 20 minut.

5. Powtórz po raz trzeci operację składania, zauważ jak zmienia się struktura ciasta.

Pszenny chleb południowy - przygotowanie

6. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw na 12 godzin w temperaturze pokojowej.

7. Rano masa powinna być bardzo napowietrzona, może wręcz nie przypominać masy na chleb. Przełóż ją na blat solidnie oprószony mąką. Następnie oprósz też samą masę mąką i złóż z 4 boków, żeby struktura była mniej rozlana. Jeśli użyłeś dobrej mąki, to mimo dużego nawodnienia, struktura chleba powinna być dosyć stabilna.

8. Obsyp solidnie koszyk do wyrastania mąką, po czym przełóż do niego uformowany bochenek chleba. Koszyk włóż do torby foliowej i odstaw na 50 minut w temperaturze pokojowej. W międzyczasie włóż garnek żeliwny do piekarnika i ustaw na 250 stopni.

Pszenny chleb południowy - formowanie

9. Przygotuj deskę (albo łopatkę do pizzy) i oprósz ją mąką. Następnie, wyciągnij koszyk z torby foliowej i oprósz mąką wierzch chleba. Przyłóż deskę do koszyka i jednym ruchem obróć je do góry nogami, żeby przełożyć chleb z koszyka na deskę. Pędzelkiem pozbądź się nadmiaru mąki.

10. Wyciągnij garnek żeliwny z piekarnika i przełóż do niego chleb. Włóż garnek do piekarnika, dalej ustawionego na 250 stopni.

Alternatywnie, zamiast garnka, możesz upiec chleb na kamieniu do pizzy albo blasze. Taki sposób spowoduje, że chleb będzie miał większe dziury, będzie bardziej wyrośnięty i jego skórka będzie dużo bardziej spieczona. Pamiętaj, że kamień (albo blacha) muszą być dobrze rozgrzane kiedy przekładasz na nie chleb.

Pszenny chleb południowy - garnek

11. Piecz 20 minut pod przykryciem i 20 minut bez przykrycia. Studź na kratce kuchennej.

Pszenny chleb południowy


Zobacz także


Ładowanie komentarzy...