Portugalski chleb kukurydziany (Broa de Milho)


Najpiękniejszy chleb świata! Portugalski Broa de Milho to jedyny w swoim rodzaju chleb, który jest wykonany głównie z mąki kukurydzianej. Wyróżnia się cudownie popękaną skórką, żółtym kolorem i lekko słodkim posmakiem. Jest mały, ale zaskakująco ciężki, ponieważ jego miąższ jest bardzo zwarty. Nie wymaga dużo pracy i wyrasta przez noc na blacie kuchennym, dzięki czemu rano jedynie wkładamy go do piekarnika na kamień albo blachę i jest gotowy. Zawiera niewielki procent mąki pszennej, ale jeśli ktoś nie lubi albo nie może jeść glutenu, to z powodzeniem można w zastępstwie użyć mąki żytniej.
Składniki
Zakwas
- 1 łyżka zakwasu
- 50 g mąki żytniej
- 50 g wody
Chleb
- zakwas
- 300 g mąki kukurydzianej
- 300 g wody
- 100 g mąki pszennej chlebowej
- 8 g soli
Dodatkowo
- woda i mąka do posypania chleba
W skrócie
- Wymieszaj składniki na zakwas, przykryj i odłóż na 8-10 godzin
- Wieczorem zalej mąkę kukurydzianą wrzącą wodą i wymieszaj
- Odstaw na 1 godzinę
- Dodaj wszystkie składniki na chleb i przełóż na blat
- Wyrabiaj rękami i uformuj kulkę
- Sprykaj wierzch chleba wodą, posyp mąką i wygładź ręką
- Przykryj ściereczką i zostaw na blacie przez noc
- Rano przełóż chleb na rozgrzany do 250 stopni kamień
- Piecz 20 minut
- Zmniejsz temperaturę do 230 stopni i piecz 25 minut
Przepis szczegółowy
1. Wymieszaj łyżką składniki na zakwas, przykryj i odłóż na 8-10 godzin. Po tym czasie zakwas powinien być aktywny (zwiększy objętość i będzie widać “bąbelki”).
2. Mąkę kukurydzianą umieść w misce, a wodę zagotuj w czajniku. Zalej wrzątkiem mąkę i wymieszaj łyżką.
3. Odstaw na 1 godzinę, żeby masa wystygła.
4. Dodaj wszystkie pozostałe składniki na chleb do miski. Następnie przełóż całą zawartość na blat kuchenny.
5. Zacznij wyrabiać masę rękami. Na początku może się wydawać, że masa nigdy nigdy nie będzie zwarta, ale po około 5 minutach wszystko zacznie się łączyć w ciasto. Uformuj kulkę i pozostaw ją na blacie.
6. Spryskaj wierzch chleba wodą, oprósz delikatnie mąką i wygładź wierz ręką. W efekcie chleb powinien być obtoczony bardzo cienką warstwą mąki.
7. Przykryj ściereczką kuchenną i pozostaw na blacie przez noc.
8. Rano skórka chleba będzie cudownie popękana. Nagrzej przez minimum 30 minut piekarnik z kamieniem (albo blachą wyłożoną papierem do pieczenia) do 250 stopni. Przełóż chleb do piekarnika.
9. Piecz 20 minut. Chleb nie będzie już rósł w piekarniku.
10. Zmniejsz temperaturę do 230 stopni i dopiekaj dodatkowo 25 minut. Chleb powinien się pięknie zarumienić. Studź na kratce kuchennej.
Przepis zaczerpnięty z Foodgeek (Broa de Milho, Portuguese corn bread) z moimi zmianami