Bułeczki dyniowe

Bułeczki dyniowe
Średniotrudny przepisŚredniotrudny
Wypiek na drożdżachNa drożdżach
Użyj blachyUżyj blachy
Zacznij 3 godziny przed wypiekiem (albo poprzedniego wieczoru) Zacznij 3 godziny przed wypiekiem (albo poprzedniego wieczoru)

Przepiękne dekoracyjne słodkie bułeczki, idealnie pasujące do jesiennej aury. Świetnie sprawdzą się na bale Andrzejkowe i imprezy w klimacie Halloween. Są delikatnie słodkie w smaku, więc ja uwielbiam je ze wszelkimi słodkimi pastami i konfiturami. Albo po prostu z masłem! Jeśli chcemy, żeby bułeczki były gotowe na śniadanie, to można wyrobić ciasto wieczorem poprzedniego dnia i włożyć do lodówki do wyrastania. Aby nadać im kształt dyń, można użyć wielu różnych technik. Moim zdaniem najprościej wykorzystać nożyczki maczane w oleju i naciąć nimi każdą z bułeczek przed ich finalnym wyrastaniem. Natomiast najładniejsze ogonki są zrobione z połówek orzechów pekanowych.


Składniki

Ciasto
  • 130 g (upieczonej) dyni albo puree dyniowego
  • 42 g masła
  • 120 g mleka
  • 1 jajko
  • 12 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru
  • 370 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
  • 1/2 łyżeczki (3 g) soli
Dodatkowo
  • oliwa z oliwek do wysmarowania miski i nożyczek
  • orzechy pekan do dekoracji

W skrócie

  1. Dynię pokrój, usuń miąższ i piecz 1 godzinę w 180 stopniach
  2. Masło rozpuść i dodaj do obranej i zblendowanej dyni
  3. Dodaj 1/2 jajka, mleko i drożdże, wymieszaj łyżką
  4. Dodaj suche składniki: cukier, mąkę i sól
  5. Wyrabiaj hakiem przez 10 minut, przełóż do miski wysmarowanej oliwą z oliwek
  6. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw na 1 godzinę w temperaturze pokojowej (albo na noc do lodówki)
  7. Przełóż ciasto na blat, podziel na 15 równych części i z każdej z nich uformuj kulkę
  8. Umieść kulki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rozpłaszcz każdą z kulek delikatnie ręką
  9. Natnij każdą z kulek dookoła nożyczkami zamoczonymi w oliwie 7-8 razy, żeby powstał kształt dyni
  10. Przykryj blachę ściereczką i odstaw na 50 minut
  11. Zrób dziurkę w środku każdej bułeczki
  12. Wierzch bułeczek wysmaruj 1/2 jajka rozbełtaną z 1 łyżką wody
  13. Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni
  14. Udekoruj każdą z bułeczek połówką orzecha pekan

Przepis szczegółowy

1. Dynię przekrój na 8 części i wyciągnij z niej pestki i miąższ. Umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz przez 1 godzinę, po czym poczekaj aż dynia wystygnie. Obierz kawałki ze skórki i zblenduj. Powinno powstać 130 g puree dyniowego.

Alternatywnie możesz użyć gotowego puree z dyni.

2. Rozpuść 42 g masła w garnuszku i dodaj do dyniowego puree. Wszystko wymieszaj widelcem.

3. Do masy dyniowej dodaj pół rozbełtanego jajka (drugie pół jajka zostaw na później, przyda się do wystarowania bułeczek przed pieczeniem). Dodaj 12 g świeżych drożdży i wszystko dobrze wymieszaj widelcem.

4. Dodaj suche składniki: 50 g cukru, 370 g mąki i 3 g soli. Wszystko wymieszaj.

5. Umieść miskę w robocie kuchennym i wyrabiaj hakiem na wysokich obrotach przez 10 minut. Masa powinna być zwarta i lekko kleista. Przełóż masę do miski wysmarowanej oliwą z oliwek.

6. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw na 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Alternatywnie, zamiast w temperaturze pokojowej, możesz umieścić miskę w lodówce na całą noc.

Bułeczki dyniowe - mieszanie

7. Przełóż ciasto na blat oprószony mąką. Posyp wierzch ciasta mąką i je zagnieć. Następnie podziel na 15 równych części i z każdej z nich uformuj kulkę. Powinna ważyć mniej więcej 45-60 g.

8. Umieść kulki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie każdą z kulek rozpłaszcz delikatnie ręką.

9. Teraz czas, żeby nadać bułeczkom kształt dyń. Jest wiele sposobób, żeby to zrobić, ale moim zdaniem najprościej użyć nożyczek. Do miseczki nalej nieco oleju albo oliwy. Maczaj końcówki nożyczek i nacinaj każdą z bułeczek 7-8 razy. Powstaną w ten sposób gwiazdki, które po upieczeniu będą wyglądać jak dynie.

10. Przykryj bułeczki ściereczką kuchenną i odstaw na 50 minut w temperaturze pokojowej.

11. W każdej bułeczce zrób dziurkę w środku. Ja używam do tego patyczka do sushi (lekko zamoczonego w oleju), który delikanie wbijam w środek bułeczki.

12. Pół jajka, które zostało z przepisu wymieszaj z łyżką wody. Wysmaruj nimi wierzch każdej z bułek.

Bułeczki dyniowe - przygotowanie

13. Nagrzej piekarnik do 180 stopni, po czym włóż blachę z bułeczkami. Piecz 20 minut.

14. Po wyciągnięciu bułeczek udekoruj je wbijając w środek każdej z nich połówkę orzecha pekan.

Bułeczki dyniowe - dekoracja


Zobacz także


Ładowanie komentarzy...