Pankejki na zakwasie

Pankejki na zakwasie są przepyszne! Puszyste, lekkie, z delikatnie kwaskowatym posmakiem. Idealnie pasują do truskawek, malin, jagód i w ogóle wszystkich owoców. Do tego syrop klonowy albo bita śmietana i na prawdę nic więcej w życiu nie trzeba! Różnią się od zwykłych pankejków tym, że podstawą jest zakwas żytnio-pszenny zamiast zwykłej mąki. Możesz taki zakwas specjalnie przygotować albo zużyć taki, który akurat i tak musisz dokarmić. Zamiast wyrzucać, zużyj do pankejków. Wszystko w duchu zero waste!
Składniki
Zakwas
- 130 g mąki pszennej
- 65 g mąki żytniej
- 1 łyżka zakwasu
- 215 g wody
Ciasto
- zakwas
- 2 jajka
- 1 torebka cukru waniliowego (16 g)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki masła
Dodatkowo
- olej do wysmarowania patelni
W skrócie
- Wieczorem wymieszaj składniki na zakwas i odstaw na noc
- Rano do zakwasu dodaj wszystkie składniki na ciasto
- Wymieszaj delikatnie rózgą
- Rozgrzej patelnię z olejem i rozetrzyj olej ręcznikiem papierowym
- Smaż z dwóch stron aż będą rumiane
Przepis szczegółowy
1. W misce wymieszaj wszystkie składniki na zakwas i zostaw na noc w temperaturze pokojowej.
Alternatywnie, jeśli hodujesz zakwas w dużym słoiku, to możesz pominąć ten krok i rano zużyć tę cześć hodowanego zakwasu, która normalnie byłaby do wyrzucenia przy standardowym dokarmianiu.
Na przykład, hodujesz zakwas w słoiku 150 g. Wtedy rano odkładasz do miski 130 g zakwasu. W słoiku zostaje 20 g i po prostu najnormalniej zakwas dokarmiasz. Natomiast 130 g dopełniasz odpowiednio mąką pszenną i wodą tak, żeby w sumie było tyle co w przepisie. I używasz tego do pankejków. Zero waste.
2. Rano rozpuść 4 łyżki masła na patelni i następnie dodaj do zakwasu wszystkie pozostałe składniki na ciasto (rozpuszczone masło, jajka, cukier waniliowy, sól, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia).
3. Wymieszaj wszystko rózgą. Masa powinna być dobrze rozmieszana, ale mieszaj delikatnie, żeby wyrośnięty zakwas nie opadł i dalej był puszysty.
4. Rozgrzej patelnię z olejem i kiedy będzie gorąca to zetrzyj olej ręcznikiem papierowym. Chodzi o to, żeby patelnia była śliska, ale pankejki były smażone bez oleju.
5. Nakładaj ciasto łyżką. Na dużej patelni powinny zmieścić się trzy pankejki. Smaż z jednej strony, aż z góry będzie widać bąbelki powietrza, a z dołu pankejk będzie przyrumieniony. Wtedy obróć na drugą stronę i smaż do zarumienienia.
Podawaj z owocami, syropem klonowym, bitą śmietaną albo cukrem pudrem.
Przepis zaczerpnięty z VitaLivesFree (Fluffy Sourdough Pancake Recipe) z moimi zmianami