Mleczny chleb z Hong Kongu


Słodki mleczny chleb. Idealny do domowych konfitur i słodkich past. Uwielbiany przez dzieci! Chleby tego typu są bardzo popularne w Azji, a w Polsce często niedoceniane. Ten przepis jest dokładnie z Hong Kongu i na prawdę warto go spróbować jako ciekawej odmiany od typowo wytrawnych wypieków. Jest bardzo dekoracyjny i można go rwać ręką, co wprowadza urozmaicenie do codziennych ciętych kanapek. Wspaniałych wypieków!
Składniki
Chleb
- 180 g mleka
- 50 g masła
- 300 g mąki pszennej luksusowej (typ 550) lub chlebowej (typ 750)
- 25 g cukru
- 35 g mleka skondensowanego
- 10 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo
- 1 jajko + 1 łyżka wody do posmarowania chleba
W skrócie
- Podgrzej mleko i masło do temperatury pokojowej
- Wymieszaj wszystkie składniki na chleb
- Wyrabiaj hakiem przez 25 minut
- Przykryj folią spożywczą i wstaw na noc do lodówki
- Rano podziel na 16 części i rozwałkuj na prostokąty 6 cm x 10 cm
- Złóż każdy prostokąt na 3 części wzdłuż krótszego boku i umieść w formie
- Odstaw na 60 minut
- Posmaruj chleb rozbełtanym jajkiem z łyżką wody
- Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni
- Przełóż na kratkę kuchenną
Przepis szczegółowy
1. W garnuszku podgrzej mleko i masło do temperatury pokojowej. Masło powinno być miękkie (może być nawet roztopione).
2. W misce wymieszaj wszystkie składniki na chleb, włącznie z podgrzanym mlekiem i masłem.
3. Wyrabiaj hakiem przez 25 minut.
4. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw ją na noc do lodówki.
5. Rano wyciągnij ciasto na blat i podziel je na 16 równych części. Każdą z tych części rozwałkuj na prostokąt 6 cm x 10 cm.
6. Złóż prostokąt na 3 części wzdłuż krótszego boku. Powinien uformować się pasek o długości 10 cm i wysokości 2 cm. Przełóż go do silikonowej (lub metalowej) formy. Powtórz to samo dla wszystkich 16 części.
7. Odstaw do wyrośnięcia na 60 minut w temperaturze pokojowej.
8. Wymieszaj jajko z łyżką wody i posmaruj nimi chleb.
9. Nagrzej piekarnik do 180 stopni, przełóż formę z chlebem i piecz przez 20 minut.
10. Po upieczeniu wyciągnij z piekarnika i umieść na kratce kuchennej, aby spokojnie wystygł.
Przepis zaczerpnięty z Zoe Liu (Super Soft Condensed Milk Pai Bao / Hong Kong Sweet Bread / Roti Sisir) z moimi zmianami