Japoński chleb matcha

Japoński chleb matcha
Prosty przepisProsty
Wypiek na drożdżachNa drożdżach
Uzyj formyForma 25-27 cm
Zacznij wieczorem, dwa dni przed wypiekiem Zacznij wieczorem, dwa dni przed wypiekiem

Niezwykle puszysty i bardzo oryginalny chleb. Użycie azjatyckiej techniki “tangzhong” sprawia, że chleb jest delikatny, lekki i sprężysty. Dodatkowo zielona herbata matcha nadaje mu piękny, zielony kolor. Dzieci go uwielbiają przez ciekawą strukturę i miękką skórkę. Nadaje się idealnie do wszelkich słodkich dodatków: konfitur, miodu i orzechowo-czekoladowych past. Piekę go bardzo często, bo jest to ciekawa odmiana od chlebów, które zazwyczaj jada się w Polsce. Jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, ale w rzeczywistości jest proste i nie zabiera dużo czasu. Chleb zawsze wychodzi pyszny i nie wymaga wczesnego wstawania rankiem.


Składniki

Tangzhong
  • 100 g wody
  • 30 g mąki chlebowej (typ 750)
Chleb
  • tangzhong
  • 300 g mąki chlebowej (typ 750)
  • 90 g mleka
  • 60 g masła
  • 10 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki sproszkowanej herbaty matcha
Dodatkowo
  • oliwa do wysmarowania misek
  • 1 jajko + 1 łyżka wody do posmarowania chleba
  • sezam do posypania chleba

W skrócie

  1. Wymieszaj składniki na tangzhong w garnuszku i podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając
  2. Gdy masa zgęstnieje, przełóż ją do miseczki, przykryj folią spożywczą i włóż na noc do lodówki
  3. Następnego dnia wieczorem wymieszaj wszystkie składniki na chleb oprócz herbaty matcha
  4. Wyrabiaj hakiem przez 20 minut
  5. Podziel masę na 2 równe części i jedną z nich przełóż do miski wysmarowanej oliwą
  6. Do pozostałej masy dodaj herbatę matcha i wyrabiaj hakiem przez 5 minut
  7. Przełóż zieloną masę do drugiej miski wysmarowanej oliwą
  8. Obie miski przykryj folią spożywczą i odłóż na noc do lodówki
  9. Rano przełóż ciasta z obu misek na blat i podziel każde z nich na 4 części
  10. Uformuj z nich 8 kulek i odczekaj 15 minut
  11. Rozwałkuj jedną żółtą kulkę i jedną zieloną kulkę
  12. Nałóż rozwałkowane ciasta na siebie, zwiń je razem jak rogalik i przełóż do formy
  13. Powtórz to samo dla pozostałych kulek
  14. Odłóż powstały chleb na 1 godzinę
  15. Posmaruj chleb jajkiem rozbełtanym z łyżką wody i posyp sezamem
  16. Piecz 30 minut w 170 stopniach
  17. Wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki, ale zostaw chleb w środku jeszcze na 5 minut

Przepis szczegółowy

1. Wymieszaj składniki na tangzhong w garnuszku i podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając.

Japoński chleb matcha - Tangzhong

2. Kiedy masa zacznie gęstnieć (około 65-70 stopni), ściągnij garnuszek z gazu. Przełóż masę do miseczki i przykryj folią tak, żeby ta dotykała w całości masy. Następnie umieść miseczkę w lodówce.

Japoński chleb matcha - Tangzhong gotowe

3. Następnego dnia wieczorem wymieszaj wszystkie składniki na chleb oprócz herbaty matcha.
4. Wyrabiaj hakiem przez 20 minut.

Japoński chleb matcha - Mieszanie

5. W międzyczasie wysmaruj dwie miski oliwą. Po wyrobieniu ciasta podziel masę na dwie równe cześci i jedną z nich przełóż do jednej z misek.
6. Do pozostałej masy dodaj herbatę matcha i wyrabiaj hakiem przez 5 minut. Gdyby masa była bardzo twarda, to dodaj 1-2 łyżki mleka.

Japoński chleb matcha - Mieszanie drugie

7. Przełóż zieloną masę do drugiej miski.

Japoński chleb matcha - Wymieszany

8. Obie miski przykryj folią spożywczą i odłóż na noc do lodówki.
9. Rano masy w obu miskach powinny być wyrośnięte. Przełóż ciasta z obu misek na blat i podziel każde z nich na 4 części.

Japoński chleb matcha - Wyrośnięty

10. Uformuj z nich w sumie 8 kulek i pozostaw je na blacie na 15 minut.

Japoński chleb matcha - Kulki

11. Rozwałkuj jedna żółtą kulkę i jedną zieloną kulkę.
12. Nałóż rozwałkowane ciasta na siebie i rozwałkuj razem jeszcze raz. Zwiń rozwałkowane ciasto niczym rogalik i przełóż do formy.

Japoński chleb matcha - Formowanie

13. Powtórz to samo dla pozostałych kulek.
14. Odłóż powstały chleb na 1 godzinę do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej.

Japoński chleb matcha - Forma

15. Chleb powinien wyrosnąć o około 50%. Rozbełtaj jajko z łyżką wody i posmaruj nimi chleb. Dodatkowo posyp sezamem.

Japoński chleb matcha - Forma wyrośnięty

16. Przełóż chleb do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piecz przez 30 minut.

Japoński chleb matcha - Pieczenie

17. Wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki, ale zostaw chleb w środku jeszcze na 5 minut.

Japoński chleb matcha - Japoński chleb matcha

Japoński chleb matcha - Japoński chleb matcha


Zobacz także


Ładowanie komentarzy...