Japoński chleb matcha


Niezwykle puszysty i bardzo oryginalny chleb. Użycie azjatyckiej techniki “tangzhong” sprawia, że chleb jest delikatny, lekki i sprężysty. Dodatkowo zielona herbata matcha nadaje mu piękny, zielony kolor. Dzieci go uwielbiają przez ciekawą strukturę i miękką skórkę. Nadaje się idealnie do wszelkich słodkich dodatków: konfitur, miodu i orzechowo-czekoladowych past. Piekę go bardzo często, bo jest to ciekawa odmiana od chlebów, które zazwyczaj jada się w Polsce. Jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, ale w rzeczywistości jest proste i nie zabiera dużo czasu. Chleb zawsze wychodzi pyszny i nie wymaga wczesnego wstawania rankiem.
Składniki
Tangzhong
- 100 g wody
- 30 g mąki chlebowej (typ 750)
Chleb
- tangzhong
- 300 g mąki chlebowej (typ 750)
- 90 g mleka
- 60 g masła
- 10 g świeżych drożdży
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 2 łyżki sproszkowanej herbaty matcha
Dodatkowo
- oliwa do wysmarowania misek
- 1 jajko + 1 łyżka wody do posmarowania chleba
- sezam do posypania chleba
W skrócie
- Wymieszaj składniki na tangzhong w garnuszku i podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając
- Gdy masa zgęstnieje, przełóż ją do miseczki, przykryj folią spożywczą i włóż na noc do lodówki
- Następnego dnia wieczorem wymieszaj wszystkie składniki na chleb oprócz herbaty matcha
- Wyrabiaj hakiem przez 20 minut
- Podziel masę na 2 równe części i jedną z nich przełóż do miski wysmarowanej oliwą
- Do pozostałej masy dodaj herbatę matcha i wyrabiaj hakiem przez 5 minut
- Przełóż zieloną masę do drugiej miski wysmarowanej oliwą
- Obie miski przykryj folią spożywczą i odłóż na noc do lodówki
- Rano przełóż ciasta z obu misek na blat i podziel każde z nich na 4 części
- Uformuj z nich 8 kulek i odczekaj 15 minut
- Rozwałkuj jedną żółtą kulkę i jedną zieloną kulkę
- Nałóż rozwałkowane ciasta na siebie, zwiń je razem jak rogalik i przełóż do formy
- Powtórz to samo dla pozostałych kulek
- Odłóż powstały chleb na 1 godzinę
- Posmaruj chleb jajkiem rozbełtanym z łyżką wody i posyp sezamem
- Piecz 30 minut w 170 stopniach
- Wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki, ale zostaw chleb w środku jeszcze na 5 minut
Przepis szczegółowy
1. Wymieszaj składniki na tangzhong w garnuszku i podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając.
2. Kiedy masa zacznie gęstnieć (około 65-70 stopni), ściągnij garnuszek z gazu. Przełóż masę do miseczki i przykryj folią tak, żeby ta dotykała w całości masy. Następnie umieść miseczkę w lodówce.
3. Następnego dnia wieczorem wymieszaj wszystkie składniki na chleb oprócz herbaty matcha.
4. Wyrabiaj hakiem przez 20 minut.
5. W międzyczasie wysmaruj dwie miski oliwą. Po wyrobieniu ciasta podziel masę na dwie równe cześci i jedną z nich przełóż do jednej z misek.
6. Do pozostałej masy dodaj herbatę matcha i wyrabiaj hakiem przez 5 minut. Gdyby masa była bardzo twarda, to dodaj 1-2 łyżki mleka.
7. Przełóż zieloną masę do drugiej miski.
8. Obie miski przykryj folią spożywczą i odłóż na noc do lodówki.
9. Rano masy w obu miskach powinny być wyrośnięte. Przełóż ciasta z obu misek na blat i podziel każde z nich na 4 części.
10. Uformuj z nich w sumie 8 kulek i pozostaw je na blacie na 15 minut.
11. Rozwałkuj jedna żółtą kulkę i jedną zieloną kulkę.
12. Nałóż rozwałkowane ciasta na siebie i rozwałkuj razem jeszcze raz. Zwiń rozwałkowane ciasto niczym rogalik i przełóż do formy.
13. Powtórz to samo dla pozostałych kulek.
14. Odłóż powstały chleb na 1 godzinę do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej.
15. Chleb powinien wyrosnąć o około 50%. Rozbełtaj jajko z łyżką wody i posmaruj nimi chleb. Dodatkowo posyp sezamem.
16. Przełóż chleb do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piecz przez 30 minut.
17. Wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki, ale zostaw chleb w środku jeszcze na 5 minut.
Przepis zaczerpnięty z The Tummy Train (Matcha-Milk Tangzhong Bread) z moimi zmianami