Cynamonki (bułeczki cynamonowe)


Ulubione bułeczki mojej żony. Sprawdzają się świetnie na lekkie słodkie śniadanie i pasują idealnie do kawy! Ostatnia faza ich wyrastania może nastąpić w lodówce, co oznacza, że rano przekładamy je bezpośrednio z lodówki do piekarnika i po 10 minutach cynamonki są gotowe! Czasem przygotowuję do nich sos z mascarpone albo serka Philadelphia, wtedy smakują jak słodkości z Cinnabon. Najczęściej jednak jemy je same, wyjęte bezpośrednio z piekarnika, z filiżanką cipełego cappuccino.
Składniki
Ciasto
- 10 g świeżych drożdży
- 250 g mąki pszennej luksusowej (typ 550)
- 100 g mleka
- 75 g masła
- 1/4 łyżeczki soli
- 20 g cukru
- 1 jajko
Nadzienie
- 40 g brązowego cukru
- 1/4 łyżki cynamonu
- 1/6 łyżeczki kardamonu
- 20 g masła
Dodatkowo
- 1 jajko do posmarowania cynamonek
W skrócie
- Wymieszaj drożdże, łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i 2 łyżki ciepłego mleka
- Rozpuść masło i resztę mleka w garnuszku
- Odstaw na 15 minut
- Dodaj do drożdży ostudzone mleko z masłem oraz resztę składników
- Wyrabiaj hakiem 4 minuty
- Przykryj i odstaw na 1 godzinę
- Rozwałkuj ciasto na prostokąt
- Rozpuść masło na nadzienie w garnuszku i posmaruj nim ciasto
- Posyp mieszanką cukru, cynamonu i kardamonu (użyj 90% mieszanki)
- Zwiń wzdłuż dłuższego boku
- Krój na 2-3 centymetrowe plastry i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- Przykryj i odstaw na 60 minut
- Opcjonalnie Włóż do lodówki na noc
- Rano posmaruj jajkiem rozbełtanym z łyżką wody
- Posyp resztą mieszanki cynamonowo-kardamonowej
- Piecz 10 minut w 220 stopniach
Przepis szczegółowy
1. Mleko i masło umieść w garnku i zacznij pogrzewać. Kiedy osiągną temperaturę letnią (ok. 30 stopni), to przelej 2 łyżki mleka do osobnej miski i wymieszaj je z łyżką mąki, łyżeczką cukru i drożdżami.
2. Mleko z masłem podgrzewaj dalej aż masło całkowicie się rozpuści, wtedy ściągnij z gazu.
3. Odstaw wszystko na 15 minut, aż mleko z masłem ostygną, a drożdże zaczną pracować.
4. Do drożdży dodaj ostudzone mleko z masłem i wszystkie pozostałe składniki na ciasto.
5. Wyrabiaj hakiem przez 4 minuty. Masa powinna się zrobić nieco “szklista”.
6. Przykryj i odstaw na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
7. Przełóż ciasto na blat i rozwałkuj na prostokąt 50 x 30 cm.
8. W garnuszku rozpuść masło na nadzienie i posmaruj nim rozwałkowane ciasto.
9. Wymieszaj cukier, cynamon i kardamon. Posyp nimi równomiernie ciasto (użyj 90%, a 10% pozostaw na rano).
10. Zwiń ciasto w rulon wzdłuż dłuższego boku i przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
11. Krój 2-3 centymetrowe plasty i układaj na blasze.
12. Owiń blachę z cynamonkami folią spożywczą i odstaw na 60 minut w temperaturze pokojowej.
13. Po tym czasie, możesz włóżyć na noc do lodówki albo bezpośrednio do piekarnika.
14. Rano wyciągnij blachę z lodówki i odwiń z folii. Rozbełtaj jajko z łyżką wody i posmaruj nimi cynamonki.
15. Posyp cynamonki pozostałą mieszanką cynamonowo-kardamonową.
16. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni i włóż do niego blachę z cynamonkami. Piecz 10 minut aż będą rumiane. Po upieczeniu od razu przełóż z gorącej blachy.
Przepis zaczerpnięty z książki "O Chlebie" Elizy Mórawskiej (Bułeczki z kardamonem i cynamonem) z moimi zmianami