Chleb z melasą

Chleb z melasą
Prosty przepisProsty
Wypiek na zakwasieNa zakwasie
Uzyj formyForma 21-23 cm
Przepis wegański Przepis wegański
Zacznij rano poprzedniego dnia Zacznij rano poprzedniego dnia

Melasa nadaje chlebowi niezwykły słodki posmak. Niektórzy go uwielbiają, inni nie do końca. Ja zdecydowanie należę do tych pierwszych! W połączeniu ze smakiem słonecznika i zakwasu jest to jeden z moich ulubionych chlebów. Można użyć dowolnego typu melasy. Ja użyłem melasy z trzciny cukrowej, ale kiedyś używałem też melasy z buraków i z chleba świętojańskiego. Nie ma to większego znaczenia. Chleb wymaga rozpoczęcia przygotowania dzień wcześniej, ale sam proces jest bardzo prosty i nie zajmuje wiele czasu. Chleb zawsze wychodzi smaczny, więc nie ma obaw, że cokolwiek pójdzie niezgodnie z planem. Udanego wypieku!


Składniki

Zaczyn
  • 1-2 łyżeczki zakwasu
  • 80 g mąki żytniej
  • 100 g wody
Chleb
  • zaczyn
  • 280 g mąki pszennej chlebowej
  • 160 g wody
  • 8 g soli
  • 4 łyżki melasy
  • 6 łyżek słonecznika
Dodatkowo
  • oliwa do wysmarowania formy
  • mąka razowa (pszenna albo żytnia) do posypania chleba

W skrócie

  1. Wymieszaj składniki na zaczyn i odstaw na 12 godzin
  2. Upraż słonecznik
  3. Wymieszaj wszystkie składniki i odstaw na 20 minut
  4. Wymieszaj jeszcze raz
  5. Przełóż do formy wysmarowanej oliwą i posyp mąką
  6. Przykryj ściereczką i odstaw na noc do wyrastania
  7. Piecz 42 minuty w 230 stopniach

Przepis szczegółowy

1. Rano wymieszaj łyżką składniki na zaczyn, przykryj folią spożywczą i odstaw na 12 godzin.
2. Wieczorem upraż na patelni słonecznik i pozostaw, żeby ostygł do temperatury pokojowej.

Chleb z melasą - Słonecznik

3. Odwiń zaczyn z folii, powinien trochę urosnąć. Dodaj do zaczynu uprażony słonecznik i resztę składników na chleb. Wymieszaj albo łyżką, albo w robocie kuchennym hakiem przez 2-4 minuty. Odstaw na 20 minut.

Chleb z melasą - Mieszanie

4. Wymieszaj ciasto jeszcze raz łyżką albo hakiem przez 2-4 minuty. Ciasto powinno być gęste, ale dające się mieszać łyżką.

Chleb z melasą - Mieszanie

5. Wysmaruj formę oliwą, przelej ciasto i posyp mąką razową.

Chleb z melasą - Forma

6. Przykryj chleb ściereczką i odstaw na noc do wyrastania w temperaturze pokojowej.
7. Rano chleb powinien być wyrośnięty. Rozgrzej piekarnik do 230 stopni i przełóż formę z chlebem do piekarnika. Piecz 42 minuty.

Chleb z melasą - Gotowy chleb


Zobacz także


Ładowanie komentarzy...