Chleb z melasą


Melasa nadaje chlebowi niezwykły słodki posmak. Niektórzy go uwielbiają, inni nie do końca. Ja zdecydowanie należę do tych pierwszych! W połączeniu ze smakiem słonecznika i zakwasu jest to jeden z moich ulubionych chlebów. Można użyć dowolnego typu melasy. Ja użyłem melasy z trzciny cukrowej, ale kiedyś używałem też melasy z buraków i z chleba świętojańskiego. Nie ma to większego znaczenia. Chleb wymaga rozpoczęcia przygotowania dzień wcześniej, ale sam proces jest bardzo prosty i nie zajmuje wiele czasu. Chleb zawsze wychodzi smaczny, więc nie ma obaw, że cokolwiek pójdzie niezgodnie z planem. Udanego wypieku!
Składniki
Zaczyn
- 1-2 łyżeczki zakwasu
- 80 g mąki żytniej
- 100 g wody
Chleb
- zaczyn
- 280 g mąki pszennej chlebowej
- 160 g wody
- 8 g soli
- 4 łyżki melasy
- 6 łyżek słonecznika
Dodatkowo
- oliwa do wysmarowania formy
- mąka razowa (pszenna albo żytnia) do posypania chleba
W skrócie
- Wymieszaj składniki na zaczyn i odstaw na 12 godzin
- Upraż słonecznik
- Wymieszaj wszystkie składniki i odstaw na 20 minut
- Wymieszaj jeszcze raz
- Przełóż do formy wysmarowanej oliwą i posyp mąką
- Przykryj ściereczką i odstaw na noc do wyrastania
- Piecz 42 minuty w 230 stopniach
Przepis szczegółowy
1. Rano wymieszaj łyżką składniki na zaczyn, przykryj folią spożywczą i odstaw na 12 godzin.
2. Wieczorem upraż na patelni słonecznik i pozostaw, żeby ostygł do temperatury pokojowej.
3. Odwiń zaczyn z folii, powinien trochę urosnąć. Dodaj do zaczynu uprażony słonecznik i resztę składników na chleb. Wymieszaj albo łyżką, albo w robocie kuchennym hakiem przez 2-4 minuty. Odstaw na 20 minut.
4. Wymieszaj ciasto jeszcze raz łyżką albo hakiem przez 2-4 minuty. Ciasto powinno być gęste, ale dające się mieszać łyżką.
5. Wysmaruj formę oliwą, przelej ciasto i posyp mąką razową.
6. Przykryj chleb ściereczką i odstaw na noc do wyrastania w temperaturze pokojowej.
7. Rano chleb powinien być wyrośnięty. Rozgrzej piekarnik do 230 stopni i przełóż formę z chlebem do piekarnika. Piecz 42 minuty.
Przepis zaczerpnięty z Whiteplate (Nowy chleb ulubiony) z moimi zmianami