Chleb z idealną skórką


Mój ulubiony chleb. Klasyczny, pszenny, z dziurami i idealną skórką. Wygląda przepięknie, a smakuje jeszcze lepiej. Jest to zdecydowanie chleb, który piekę najczęściej! Wymaga trochę pracy, wprawy i wyczucia, żeby w odpowiednim momencie włożyć go do lodówki. Jeśli włożymy, kiedy masa jeszcze nie będzie “puszysta” to może niewystarczająco wyrosnąć. Jeśli włożymy za późno, to chleb wyrośnie nam za wcześnie i nie będzie już rósł w piekarniku, co z kolei sprawi, że po upieczeniu będzie płaski. Na pewno trzeba go upiec kilka razy, zanim wyjdzie idealny. Ale zapewniam Was, że na pewno warto, bo ten chleb to król wszystkich chlebów!
Składniki
Zakwas
- 1 łyżeczka zakwasu
- 25 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
- 25 g mąki pszennej razowej (typ 2000)
- 50 g wody
Chleb
- 340 g + 25 g wody
- 450 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
- 50 g mąki pszennej razowej (typ 2000)
- 12 g soli
- mąka do oprószenia koszyka
W skrócie
- Rano wymieszaj składniki na zakwas, przykryj i odstaw na 4-5 godzin
- Rozpuść zakwas w 340 g wody, dodaj 450 g mąki chlebowej i 50 g mąki razowej
- Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut
- Dodaj sól i 25 g wody, dobrze wymieszaj ręką
- Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut
- Powtórz 3 razy: złóż ciasto z czterech stron, przykryj, odczekaj 30 minut
- Złóż chleb z czterech stron, przykryj i odczekaj 1 godzinę
- Posyp blat mąką, przełóż chleb, posyp mąką i zostaw na 30 minut
- Uformuj bochenek i przełóż do koszyka solidnie oprószonego mąką
- Włóż do torby foliowej i przełóż na noc do lodówki
- Rano przełóż chleb do garnka żeliwnego nagrzanego do 250 stopni
- Natnij chleb żyletką, przykryj garnek i przełóż do piekarnika nastawionego na 230 stopni
- Piecz 20 min, zdejmij przykrywkę i piecz kolejne 20 minut
Przepis szczegółowy
1. Rano wymieszaj łyżką składniki na zakwas, przykryj i odstaw na 4-5 godzin w temperaturze pokojowej.
2. W misce rozpuść zakwas w 340 g wody. Dodaj 450 g mąki pszennej chlebowej i 50 g mąki pszennej razowej. Wymieszaj najpierw łyżką, a potem ręką.
3. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut w temperaturze pokojowej.
4. Dodaj sól i 25 g wody. Dobrze zagnieć ręką przez około 5 minut.
5. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut w temperaturze pokojowej.
6. Trzy razy powtórz ten sam cykl czynności:
- zwilżoną ręką pociągnij za każdy z czterech boków ciasta i złóż je do środka
- przykryj ściereczką
- odstaw na 30 minut w temperaturze pokojowej
7. Przełóż jeszcze raz ciasto tak jak w poprzednim kroku, ale tym razem odstaw je przykryte ściereczką na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto powinno być lekko “puchate”. Jeśli takie nie jest, to powtórz poprzedni krok jeszcze raz.
8. Oprósz blat mąką i przełóż ciasto. Posyp je mąką i poczekaj 30 minut.
9. Zacznij formowanie bochenka od złożenia czterech stron chleba do środka.
Następnie przesuń kilka razy bochenek po blacie, żeby wytworzyć napięcie.
Wreszcie obracając rękami uformuj okrągły bochenek.
Posyp solidnie mąką koszyk do wyrastania chleba i Przełóż do niego uformowany bochenek.
10. Włóż koszyk z chlebem do torby foliowej i umieść na noc w lodówce.
11. Rano nagrzej przez 30 minut przykryty garnek żeliwny w temperaturze 250 stopni. Wyjmij chleb z lodówki i wyciągnij go z torby foliowej. Wyciągnij garnek żeliwny z piekarnika i zdejmij pokrywkę. Przełóż chleb z koszyka bezpośrednio do garnka.
12. Natnij chleb żyletką w 3 miejscach, a następnie przykryj garnek i przełóż go do piekarnika. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 230 stopni.
13. Piecz 20 minut, po czym, zdejmij pokrywkę. Piecz dodatkowo 20 minut bez przykrycia. Po upieczeniu przełóż do ostygnięcia na kratkę kuchenną.
Przepis zaczerpnięty z VitaLivesFree (Foolproof Sourdough Bread Recipe) z moimi zmianami