Chleb w świątecznych kolorach


Prosty, pszenny chleb idealnie wpasowujący się w bożonarodzeniowy klimat. Piękne kolory można uzyskać wykorzystując barwniki spożywcze albo, dla bardziej eko-ambitnych, herbatę matcha i sproszkowanego buraka. Wtedy jednak polecam dodać nieco więcej wody do zabarwionych części ciasta. Całość przygotowania chleba trwa około 3-4 godzin, ale można też wyrobić ciasto wieczorem i włożyć na noc do lodówki. Wtedy rano wystarczy tylko je uformować i odczekać 30 min przed pieczeniem. W obu przypadkach chleb wyjdzie tak samo smaczny. Wesołych Świąt!
Składniki
Chleb
- 15 g świeżych drożdży
- 230 g ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 5 g soli
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 360 g mąki pszennej luksusowej
- barwnik spożywczy czerwony i zielony
- 2 łyżeczki wody
- 2 łyżeczki mąki
W skrócie
- W dzieży wymieszaj drożdże, cukier i ciepłą wodę, odstaw na 10 minut
- Dodaj sól, olej i mąkę
- Wyrabiaj hakiem przez 7 minut
- Przełóż na obsypany mąką blat i podziel na 3 równe części
- Jedną z części przełóż do miski i przykryj
- Drugą z części przełóż do dzieży, dodaj czerwony barwnik, łyżeczkę wody i łyżeczkę mąki, wyrabiaj do uzyskania jednolitego koloru, przełóż do miski i przykryj
- Trzecią z części potraktuj podobnie, tym razem używając zielonego barwnika
- Odczekaj 1 godzinę
- Wygazuj każde z ciast
- Odczekaj 30 minut
- Przełóż ciasta na obsypany mąką blat, rozwałkuj je na prostokąt, nałóż je na siebie, rozwałkuj, zawiń i przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia
- Przykryj i odstaw na 30 minut
- Piecz przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni
Przepis szczegółowy
1. W dzieży robota kuchennego umieść 15 g świeżych drożdży, 1 łyżeczkę cukru i 230 g wody. Woda powinna być ciepła, ale nie gorąca, możesz użyć ciepłej wody z kranu. Wymieszaj wszystko łyżką i odstaw na 10 minut, żeby drożdże zaczęły pracować (powinny pojawić się bąbelki).
2. Dodaj 5 g soli, 2 łyżki oleju roślinnego i 360 g mąki. Wszystko wymieszaj łyżką.
3. Wyrabiaj hakiem na wysokich obrotach przez 7 minut. Konsystencja powinna być dość zwarta, w razie potrzeby dodaj nieco więcej mąki.
4. Przełóż ciasto na obsypany mąką blat i podziel je na 3 równe części.
5. Przygotuj 3 miski i do każdej z nich wlej odrobinę oleju. Pierwszą z trzech części ciasta umieść w jednej z misek i przykryj.
6. Drugą część ciasta umieść z powrotem w dzieży. Dodaj odrobinę barwnika czerwonego i łyżeczkę wody, dobrze rozmieszaj. Następnie dodaj 1 łyżeczkę mąki i wyrabiaj hakiem przez ok. 1-2 minuty, aż ciasto będzie miało jednolity czerwony kolor. Przełóż do drugiej miski i przykryj.
Alternatywnie możesz wyrobić ciasto rękami do uzyskania jednolitego czerwonego koloru, ale niestety barwniki spożywcze bardzo farbują skórę rąk, którą ciężko potem domyć.
7. Analogicznie postępuj z trzecią częścią ciasta, tym razem używając barwnika zielonego. Po wyrobieniu ciasta przenosimy je do trzeciej miski i przykrywamy.
Alternatywnie, zamiast barwników spożywczych można użyć sproszkowanego buraka i herbaty matcha. W tym przypadku trzeba będzie dodać nieco więcej wody, ponieważ oba te składniki są bardzo higroskopijne. W przypadku buraka proponuję go najpierw rozpuścić w wodzie i przecedzić przez sitko.
8. Przykryte miski odstaw na 1 godzinę.
9. Wygazuj każde z ciast ręką albo łyżką.
10. Odstaw na 30 minut.
11. Przygotuj formę do pieczenia, wyłóż ją papierem do pieczenia albo wysmaruj obficie masłem. Jeśli używasz formy silikonowej, wystarczy ją posmarować olejem.
Obsyp blat mąką i po kolei przełóż każdy kawałek ciasta i rozwałkuj go na prostokąt. Proponuję zacząć od prostokątu czerwonego, wtedy chleb na wierzchu będzie czerwony. Nałóż prostokąty na siebie i wszystkie razem jeszcze raz rozwałkuj. Następnie zwiń je w rulon i przełóż do formy do pieczenia.
Formę przykryj ściereczką albo włóż do torby plastikowej.
12. Odczekaj 30 minut.
13. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i włóż do niego formę z ciastem. Piecz przez 30 minut, chleb powinien dość sporo wyrosnąć. Po wyciągnięciu z piekarnika, od razu wyciągnij chleb z formy i studź na kratce kuchennej.
Przepis zaczerpnięty z CHRISTMAS BREAD z moimi zmianami