Chleb potrójnie żytni


Chleb potrójnie żytni: za zakwasie żytnim, z mąki żytniej chlebowej, z mąki żytniej razowej. Przepyszny i bardzo zdrowy. Długo zachowuje świeżość. Idealnie pasuje do hummusu, serów, warzyw i wszelkiego rodzaju wytrawnych past. Mąka żytnia zawiera bardzo mało glutenu, dlatego struktura ciasta na chleb nie utrzymuje się sama. Stąd też chleby żytnie prawie zawsze piecze się w formach. Dodatkowo brak glutenu sprawia, że chleb nie wymaga wyrabiania, a co za tym idzie, przygotowanie zajmuje tylko krótką chwilkę.
Składniki
Zakwas
- 1 łyżka zakwasu
- 75 g mąki żytniej chlebowej (typ 720)
- 75 g wody
Chleb
- zakwas
- 200 g mąki żytniej chlebowej (typ 720)
- 200 g mąki żytniej razowej (typ 2000)
- 12 g soli
- 300 g wody
Dodatkowo
- oliwa do wysmarowania formy
- mąka żytnia razowa do posypania chleba
- woda do spryskania piekarnika
W skrócie
- Rano wymieszaj składniki na zakwas i odstaw na 8-12 godzin
- Wieczorem wymieszaj wszystkie składniki na chleb
- Przełóż masę do formy wysmarowanej oliwą
- Posyp mąką żytnią razową, przykryj ściereczką i zostaw na noc
- Rano nagrzej piekarnik do 220 stopni i spryskaj obficie wodą
- Włóż chleb do piekarnika i piecz 43 minuty
Przepis szczegółowy
1. Rano poprzedniego dnia przełóż do miski składniki na zakwas i wymieszaj je łyżką. Przykryj miskę i odstaw na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej. Przez ten czas zakwas stanie się aktywny (zwiększy objętość i zacznie bąbelkować).
2. Wieczorem, do aktywnego zakwasu, dodaj 200 g mąki żytniej chlebowej, 200 g mąki żytniej razowej, 12 g soli i 300 g wody. Wymieszaj łyżką. Nie musisz wyrabiać ciasta, ponieważ mąka żytnia w zasadzie nie ma glutenu. Dlatego wystarczy krótkie mieszanie łyżką i masa na chleb jest gotowa.
3. Wysmaruj formę oliwą i przełóż do niej masę z miski. Następnie wygładź wierzch chleba łyżką, żeby był równy.
4. Posyp chleb mąką żytnią razową, przykryj ściereczką i zostaw na noc w temperaturze pokojowej. Przez noc chleb powinien wyrosnąć o około 30%.
5. Nagrzej piekarnik do 220 stopni. Następnie obficie spryskaj go wodą. Możesz też wrzucić na dno piekarnika kostki lodu. Sprawi to, że piekarnik będzie odpowiednio nawilżony przy pierwszej fazie wypiekania chleba.
6. Przełóż chleb do piekarnika. Możesz jeszcze raz spryskać wodą piekarnik i wierzch chleba. Piecz przez 43 minuty, po czym wyciągnij chleb i studź na kratce kuchennej.