Chleb pomidorowy

Chleb pomidorowy
Trudny przepisTrudny
Wypiek na drożdżachNa drożdżach
Użyj blachyGarnek żeliwny 24 cm
Przepis wegański Przepis wegański
Zacznij po południu poprzedniego dnia Zacznij po południu poprzedniego dnia

Czerwony chleb ze świeżymi pomidorami. Bardzo rzadko spotykany. Zaskakuje kolorem i intensywnym smakiem. Przepis na niego dostałem od mojej przyjaciółki, która wysłała mi zdjęcie ze starej książki. Nieco go jednak zmodyfikowałem. Robiąc go, korzystam z techniki powolnego ręcznego przekładania ciasta, bez użycia jakichkolwiek urządzeń. I chleb wychodzi przepyszny! Ze względu na swój intensywny smak, idealnie pasuje do wszelkiego rodzaju mięs grillowanych i sałatek. Ja uwielbiam go też z lekkim śmietankowym serkiem i plasterkiem pomidora posypanego gruboziarnistą solą.


Składniki

Chleb
  • 400 g pokrojonych pomidorów (świeżych albo z puszki)
  • 50 g wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżki (7 g) oliwy z oliwek
  • 12 g soli
  • 1 łyżeczka suszonego oregano (albo bazylii)
  • 450 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
Dodatkowo
  • 1 łyżeczka suszonego oregano (albo bazylii)

W skrócie

  1. Wymieszaj pokrojone pomidory z wodą i drożdżami
  2. Dodaj oliwę, sól, oregano i mąkę, wszystko wymieszaj łyżką
  3. Odstaw na 30 minut
  4. Składanie 1: przełóż ciasto, przykryj i odstaw na 20 minut
  5. Składanie 2: przełóż ciasto, przykryj i odstaw na 20 minut
  6. Składanie 3: przełóż ciasto, przykryj i odstaw na 20 minut
  7. Składanie 4: przełóż ciasto
  8. Przykryj folią spożywczą i odstaw na noc
  9. Rano umieść ciasto na oprószonym mąką blacie, przełóż z czterech stron i uformuj bochenek
  10. Oprósz mąką koszyk do wyrastania, umieść tam bochenek, włóż do torby foliowej i odstaw na 50 minut
  11. Przełóż chleb na deskę obsypaną mąką, posmaruj wierzch chleba wodą i posyp suszonym oregano.
  12. Przełóż chleb do rozgrzanego do 250 stopni garnka żeliwnego
  13. Piecz 20 minut pod przykryciem i 20 minut bez przykrycia

Przepis szczegółowy

1. W dużej misce umieść 400 g pokrojonych pomidorów. Mogę być świeże pocięte w kostkę albo krojone pomidory z puszki. Dodaj 50 g wody i 10 g świeżych drożdży. Wszystko dobrze wymieszaj łyżką.

2. Dodaj pół łyżki oliwy, 12 g soli, 1 łyżeczkę suszonego oregano (albo bazylii) i 450 g mąki pszennej chlebowej. Wszystko dobrze wymieszaj łyżką, żeby mąka połączyła się z resztą składników. Nie musisz wyrabiać ciasta.

3. Przykryj miskę ściereczką kuchenną i odstaw na 30 minut w temperaturze pokojowej.

4. Rozpocznij proces przekładania ciasta, dzięki czemu zwiąże się gluten.

Zwilż ręce wodą i chwyć za jeden z boków ciasta. Naciągnij go i złóż do środka. Zrób to samo 4 razy, za każdym razem chwytając za inny bok ciasta. Przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut w temperaturze pokojowej.

5. Powtórz po raz drugi operację składania i odstaw na 20 minut w temperaturze pokojowej.

6. Powtórz po raz trzeci operację składania i odstaw na 20 minut w temperaturze pokojowej.

7. Powtórz po raz czwarty operację składania, zauważ jak zmienia się struktura ciasta. Odstaw na 20 minut w temperaturze pokojowej.

8. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw na noc w temperaturze pokojowej.

Chleb pomidorowy - mieszanie

9. Rano masa powinna być rozlana, dość płynna i klejąca. Oprósz blat mąką i przełóż na niego ciasto. Obsyp ręce mąką i złóż ciasto z 4 boków. Powinno uformować się coś przypominającego pakunek. Wygładź nieco z boków, żeby zrobiła się kulka, gluten powinien trzymać strukturę chleba.

10. Obsyp solidnie koszyk do wyrastania mąką, po czym przełóż do niego uformowany bochenek chleba. Koszyk włóż do torby foliowej i odstaw na 50 minut w temperaturze pokojowej. W międzyczasie włóż garnek żeliwny do piekarnika i temperaturę ustaw na 250 stopni.

Chleb pomidorowy - formowanie

11. Przygotuj dużą deskę do krojenia (albo łopatkę do pizzy) i oprósz ją mąką. Następnie, wyciągnij koszyk z torby foliowej i oprósz mąką wierzch chleba. Przyłóż deskę do koszyka i jednym ruchem obróć je do góry nogami, żeby przełożyć chleb z koszyka na deskę. Pędzelkiem pozbądź się nadmiaru mąki. Następnie, również pędzelkiem wysmaruj cały chleb wodą i posyp suszonym oregano (albo bazylią).

Chleb pomidorowy - smarowanie

12. Wyciągnij garnek żeliwny z piekarnika, ściągnij pokrywkę i delikatnie oprósz wnętrze mąką. Przełóż do niego chleb. Najłatwiej to zrobić po prostu chwytając ciasto w ręce i wkładając do garnka. Włóż garnek do piekarnika, zmniejsz temperaturę do 230 stopni.

13. Piecz 20 minut pod przykryciem i 22 minuty bez przykrycia. Wierzch chleba powinien być delikatnie spieczony, stukanie w niego powinno wydawać głuchy dźwięk. Wyciągnij chleb z garnka i przełóż na kratkę kuchenną.

Chleb pomidorowy


Zobacz także


Ładowanie komentarzy...