Chleb podstawowy

Chleb podstawowy
Bardzo prosty przepisBardzo prosty
Wypiek na zakwasieNa zakwasie
Uzyj formyForma 22-24 cm
Przepis wegański Przepis wegański
Zacznij późnym popołudniem poprzedniego dnia Zacznij późnym popołudniem poprzedniego dnia

Pierwszy chleb, jaki upiekłem w życiu. Polecił mi go mój kolega, który podzielił się też ze mną zakwasem. Chleb jest przepyszny i bardzo tolerancyjny na wszystkie niedokładności i zmiany. Zawsze wychodzi świetny, a jego przygotowanie nie wymaga wiele czasu, dlatego polecam go szczególnie tym, którzy rozpoczynają swoją przygodę z wypiekaniem chleba. Można dowolnie mieszać mąki - mogą być razowe, mogą być z dodatkiem mąki orkiszowej albo gryczanej. Do tego polecam dodać też ziarna słonecznika lub pestki dyni.


Składniki

Chleb

  • 3 szklanki (360 g) dowolnej mąki, na przykład:
    • 1 szklanka mąki żytniej chlebowej
    • 1 szklanka mąki żytniej razowej
    • 1 szklanka mąki pszennej chlebowej
  • 1,5 szklanki (310 g) wody
  • 2 łyżki zakwasu
  • 1 płaska łyżka (10 g) soli
  • (opcjonalnie) 1/2 szklanki ziaren (słonecznik, pestki dyni albo siemię lniane zalane wrzątkiem)

Dodatkowo

  • oliwa do posmarowania formy
  • mąka razowa do posypania chleba

W skrócie

  1. Wymieszaj w misce wszystkie suche składniki
  2. Dodaj zakwas i wodę, wymieszaj wszystko łyżką
  3. Przenieś masę do formy wysmarowanej oliwą
  4. Posyp chleb mąką razową, przykryj ściereczką i odłóż na noc
  5. Rano włóż chleb do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piecz 42 minuty

Przepis szczegółowy

1. Przygotuj wszystkie składniki. W pierwszej kolejności wymieszaj łyżką wszystkie suche elementy: mąkę, sól i ziarna.

Chleb podstawowy - Składniki

2. Dodaj zakwas i wodę, wymieszaj wszystko łyżka. Konsystencja powinna być gęsta, ale dająca się bez problemu mieszać.

Chleb podstawowy - Mieszanie

3. Wysmaruj formę oliwą i przełóż masę do formy. Chleb urośnie dlatego sprawdź czy masa nie sięga wyżej niż 60% wysokości formy.

4. Posyp chleb mąką razową. Następnie przykryj ściereczką i zostaw na noc w temperaturze pokojowej.

Chleb podstawowy - Forma

5. Rano chleb powinien być wyrośnięty. Nagrzej piekarnik do 230 stopni i włóż do niego chleb. Piecz 42 minuty. Chleb nie powinien już rosnąć w piekarniku, ale za to ładnie się zarumienić.

Chleb podstawowy - Wyrośnięty

Chleb podstawowy - Pieczenie

Chleb podstawowy - Chleb podstawowy

Chleb podstawowy - Chleb podstawowy


Zobacz także


Ładowanie komentarzy...