Chleb podstawowy


Pierwszy chleb, jaki upiekłem w życiu. Polecił mi go mój kolega, który podzielił się też ze mną zakwasem. Chleb jest przepyszny i bardzo tolerancyjny na wszystkie niedokładności i zmiany. Zawsze wychodzi świetny, a jego przygotowanie nie wymaga wiele czasu, dlatego polecam go szczególnie tym, którzy rozpoczynają swoją przygodę z wypiekaniem chleba. Można dowolnie mieszać mąki - mogą być razowe, mogą być z dodatkiem mąki orkiszowej albo gryczanej. Do tego polecam dodać też ziarna słonecznika lub pestki dyni.
Składniki
Chleb
- 3 szklanki (360 g) dowolnej mąki, na przykład:
- 1 szklanka mąki żytniej chlebowej
- 1 szklanka mąki żytniej razowej
- 1 szklanka mąki pszennej chlebowej
- 1,5 szklanki (310 g) wody
- 2 łyżki zakwasu
- 1 płaska łyżka (10 g) soli
- (opcjonalnie) 1/2 szklanki ziaren (słonecznik, pestki dyni albo siemię lniane zalane wrzątkiem)
Dodatkowo
- oliwa do posmarowania formy
- mąka razowa do posypania chleba
W skrócie
- Wymieszaj w misce wszystkie suche składniki
- Dodaj zakwas i wodę, wymieszaj wszystko łyżką
- Przenieś masę do formy wysmarowanej oliwą
- Posyp chleb mąką razową, przykryj ściereczką i odłóż na noc
- Rano włóż chleb do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piecz 42 minuty
Przepis szczegółowy
1. Przygotuj wszystkie składniki. W pierwszej kolejności wymieszaj łyżką wszystkie suche elementy: mąkę, sól i ziarna.
2. Dodaj zakwas i wodę, wymieszaj wszystko łyżka. Konsystencja powinna być gęsta, ale dająca się bez problemu mieszać.
3. Wysmaruj formę oliwą i przełóż masę do formy. Chleb urośnie dlatego sprawdź czy masa nie sięga wyżej niż 60% wysokości formy.
4. Posyp chleb mąką razową. Następnie przykryj ściereczką i zostaw na noc w temperaturze pokojowej.
5. Rano chleb powinien być wyrośnięty. Nagrzej piekarnik do 230 stopni i włóż do niego chleb. Piecz 42 minuty. Chleb nie powinien już rosnąć w piekarniku, ale za to ładnie się zarumienić.