Chałka

Chałka
Bardzo prosty przepisBardzo prosty
Wypiek na drożdżachNa drożdżach
Użyj blachyUżyj blachy
Zacznij wieczorem przed porannym wypiekiem Zacznij wieczorem przed porannym wypiekiem

Klasyczna chałka o przyjemnym słodko-waniliowym zapachu. Maślana, delikatna i bardzo puszysta. Niezwykle wdzięczna, bo zawsze wychodzi i wymaga niewielkiego nakładu pracy. Co więcej, rano nie trzeba się zrywać z łóżka o świcie, bo ciasto fermentuje w nocy w lodówce. Oznacza to, że wystarczy wstać 1,5 godziny przed podaniem gotowego wypieku. Idealnie pasuje do masła, domowych konfitur i miodu. Można ją kroić albo po prostu odrywać rękami po kawałku. Polecam od razu podwoić ilość składników, upiec dwie chałki i następnego dnia zrobić tosty francuskie (pain perdu).


Składniki

Chałka
  • 35 g masła
  • 15 g świeżych drożdży
  • 3 żółtka
  • 150 g mleka
  • 20 g cukru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 260 g mąki pszennej luksusowej (typ 550)
  • 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo
  • 1 jajko do posmarowania chałki

W skrócie

  1. Podgrzej mleko z masłem
  2. Wymieszaj wszystkie składniki
  3. Wyrabiaj 4 minuty hakiem
  4. Odstaw na noc do lodówki
  5. Rano podziel na 3 równe części i każdą zroluj w dłoniach
  6. Zlep końce i zapleć warkocz
  7. Posmaruj jajkiem rozbełtanym z łyżką wody
  8. Odstaw na 1 godzinę
  9. Posmaruj jeszcze raz jajkiem z wodą
  10. Piecz 25 minut w 190 stopniach

Przepis szczegółowy

1. Podgrzej mleko z masłem do temperatury około 30 stopni (masło powinno się rozpuścić).
2. Dodaj wszystkie pozostałe składniki na chałkę.
3. Wyrabiaj przez 4 minuty hakiem. Masa powinna zrobić się nieco szklista.
4. Przykryj folią spożywczą i odstaw na noc do lodówki.

Chałka - Wyrabianie

5. Rano wyciągnij ciasto z lodówki, powinno znacznie wyrosnąć. Oprósz blat mąką, przełóż ciasto i posyp je delikatnie mąką. Podziel ciasto na 3 równe części i zroluj każdą z nich w dłoniach na podłóżne wałki długości około 25 cm.

Chałka - Wyrośnięty

6. Zlep końce i zapleć warkocz. Końcówkę po zaplecieniu możesz włożyć pod chałkę, żeby ładnie wyglądała i się nie rozwinęła. Przełóż chałkę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Chałka - Zaplatanie

7. Rozbełtaj jajko z łyżką wody i posmaruj nim chałkę.

Chałka - Smarowanie

8. Odstaw na 1 godzinę do wyrastania w temperaturze pokojowej.
9. Posmaruj chałkę jeszcze raz jajkiem z wodą.
10. Przełóż blachę do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piecz 25 minut (aż się zarumieni). Po upieczeniu przełóż na kratkę kuchenną albo deskę, żeby ostygła.

Chałka - Pieczenie

Chałka - Chałka

Chałka - Chałka


Zobacz także


Ładowanie komentarzy...