Chałka


Klasyczna chałka o przyjemnym słodko-waniliowym zapachu. Maślana, delikatna i bardzo puszysta. Niezwykle wdzięczna, bo zawsze wychodzi i wymaga niewielkiego nakładu pracy. Co więcej, rano nie trzeba się zrywać z łóżka o świcie, bo ciasto fermentuje w nocy w lodówce. Oznacza to, że wystarczy wstać 1,5 godziny przed podaniem gotowego wypieku. Idealnie pasuje do masła, domowych konfitur i miodu. Można ją kroić albo po prostu odrywać rękami po kawałku. Polecam od razu podwoić ilość składników, upiec dwie chałki i następnego dnia zrobić tosty francuskie (pain perdu).
Składniki
Chałka
- 35 g masła
- 15 g świeżych drożdży
- 3 żółtka
- 150 g mleka
- 20 g cukru
- 10 g cukru waniliowego
- 260 g mąki pszennej luksusowej (typ 550)
- 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo
- 1 jajko do posmarowania chałki
W skrócie
- Podgrzej mleko z masłem
- Wymieszaj wszystkie składniki
- Wyrabiaj 4 minuty hakiem
- Odstaw na noc do lodówki
- Rano podziel na 3 równe części i każdą zroluj w dłoniach
- Zlep końce i zapleć warkocz
- Posmaruj jajkiem rozbełtanym z łyżką wody
- Odstaw na 1 godzinę
- Posmaruj jeszcze raz jajkiem z wodą
- Piecz 25 minut w 190 stopniach
Przepis szczegółowy
1. Podgrzej mleko z masłem do temperatury około 30 stopni (masło powinno się rozpuścić).
2. Dodaj wszystkie pozostałe składniki na chałkę.
3. Wyrabiaj przez 4 minuty hakiem. Masa powinna zrobić się nieco szklista.
4. Przykryj folią spożywczą i odstaw na noc do lodówki.
5. Rano wyciągnij ciasto z lodówki, powinno znacznie wyrosnąć. Oprósz blat mąką, przełóż ciasto i posyp je delikatnie mąką. Podziel ciasto na 3 równe części i zroluj każdą z nich w dłoniach na podłóżne wałki długości około 25 cm.
6. Zlep końce i zapleć warkocz. Końcówkę po zaplecieniu możesz włożyć pod chałkę, żeby ładnie wyglądała i się nie rozwinęła. Przełóż chałkę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
7. Rozbełtaj jajko z łyżką wody i posmaruj nim chałkę.
8. Odstaw na 1 godzinę do wyrastania w temperaturze pokojowej.
9. Posmaruj chałkę jeszcze raz jajkiem z wodą.
10. Przełóż blachę do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piecz 25 minut (aż się zarumieni). Po upieczeniu przełóż na kratkę kuchenną albo deskę, żeby ostygła.