Bułki ratunkowe (bez wyrastania)


Zapomniałeś o śniadaniu? Żona jest głodna, dziecko płacze, a za oknem niedziela handlowa? Taki był właśnie pierwszy raz kiedy upiekłem bułeczki ratunkowe. Ale potem piekłem je jeszcze wiele razy, tak po prostu. Bułeczki wyrastają na proszku do pieczenia, a nie na drożdżach czy zakwasie, więc nie potrzebują czasu na fermentację. Dlatego można je piec od razu po uformowaniu ciasta. Często spotykałem się z podawaniem ich do kolacji czy obiadu, ale ja najczęściej piekę je na śniadanie. Są małe i bardzo smaczne. Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku i zachowują świeżość przez cały dzień.
Składniki
Bułki
- 200 g mąki pszennej luksusowej (typ 550)
- 1 płaska łyżeczka (3 g) proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka (5 g) soli
- 150 g jogurtu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Dodatkowo
- mleko albo oliwa do posmarowania
- (opcjonalnie) sezam do posypania
W skrócie
- Wymieszaj wszystkie sypkie składniki na bułki: mąkę, proszek do pieczenia i sól
- Dodaj resztę składników na bułki i zagnieć ciasto
- Uformuj 6 małych bułeczek
- Przełóż bułeczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
- Natnij każdą z bułeczek w środku nożem
- Posmaruj bułeczki mlekiem i opcjonalnie posyp sezamem
- Piecz 30 minut w 180 stopniach
Przepis szczegółowy
1. W misce wymieszaj łyżką wszystkie sypkie składniki na bułki: mąkę, proszek do pieczenia i sól.
2. Dodaj jogurt i oliwę. Wymieszaj najpierw łyżką, a następnie przełóż na blat i zagnieć ciasto ręką, żeby powstała jednolita masa. Alternatywnie możesz wyrabiać ciasto hakiem przez 2-3 minuty.
3. Podziel ciasto na 6 równych części i uformuj okrągłe bułki. Gdyby ciasto się kleiło, możesz delikatnie podsypać mąką.
4. Przełóż bułeczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
5. Każdą z bułeczek natnij nożem (albo żyletką) w środku na głębokość około 1 cm.
6. Posmaruj bułeczki mlekiem (albo oliwą z oliwek) i opcjonalnie posyp sezamem. Jeśli lubisz, możesz też posypać innymi ziarnami: słonecznikiem, czarnuszką, itp.
7. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni, następnie włóż blachę i piecz bułeczki przez 30 minut. Powinny być rumiane i chrupiące z góry.
Przepis zaczerpnięty z Secrets in the Oven - Food Channel (No Yeast Buns Recipe) z moimi zmianami