Bliny z sosem makowym


Bliny to tradycyjne drożdżowe placuszki, znane z kuchni rosyjskiej. Ich charakterystyczną cechą, odróżniającą od wszystkich innych tego typu dań, jest zawartość mąki gryczanej, która nadaje przepyszny smak i aromat. Bliny można podawać zarówno na słodko, jak i na słono. Ja proponuję moją ulubioną kompozycję, czyli bliny z sosem makowym. Inne bardzo znane połączenia to bliny z łososiem i bliny z kawiorem. W słodkich wersjach często można spotkać po prostu bliny z cukrem pudrem albo owocami.
Składniki
Zaczyn
- 50 g mąki pszennej luksusowej (typ 550)
- szczypta cukru
- 15 g świeżych drożdży
- 125 g ciepłego mleka
Bliny
- zaczyn
- 2 jajka
- 1 łyżka (15 g) masła
- 1/4 łyżeczki (2 g) soli
- 1 łyżeczka (5 g) cukru
- 50 g mąki pszennej luksusowej (typ 550)
- 100 g mąki gryczanej
- 125 g mleka
Dodatkowo
- olej roślinny do wysmarowania patelni
Sos makowy
- 100 g zmielonego maku
- odrobina wrzątku
- 30 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 150 ml śmietany 30%
- łyżka mąki
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Bliny (w skrócie)
- W misce wymieszaj składniki na zaczyn, przykryj i odstaw na 30 minut
- Oddziel białka od żółtek, żółtka dodaj do zaczynu, białka wstaw do lodówki
- Roztop masło i dodaj do zaczynu
- Dodaj sól, cukier, mąkę pszenną, mąkę gryczaną i mleko do zaczynu, wymieszaj i odstaw na 2 godziny
- Ubij białka i wmieszaj je delikatnie do masy na bliny
- Smaż bliny na patelni delikatnie wysmarowanej olejem
Sos makowy (w skrócie)
- Zmielony mak zalej wrzątkiem (do przykrycia maku) i odstaw na 2 minuty
- Rozpuść masło na średnim ogniu i dodaj do niego mak
- Dodaj cukier puder, wymieszaj i dalej podsmażaj
- Do maku dolej śmietanę wymieszaną z mąką, gotuj jeszcze chwilę, cały czas mieszając
Bliny (przepis szczegółowy)
1. W garnuszku podgrzej 125 g mleka, powinno być ciepłe, ale nie gorące. W misce umieść 50 g mąki pszennej, szczyptę cukru, 15 g świeżych drożdży i podgrzane mleko. Wszystko dobrze wymieszaj łyżką, przykryj i odstaw na 30 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie zaczyn powinien być wyrośnięty.
2. Z 2 jajek oddziel białka i żółtka. Białka umieść w osobnej miseczce i włóż do lodówki. Żółtka dodaj do miski z zaczynem i wymieszaj.
3. W garnuszku albo na patelni umieść 1 łyżkę masła i podgrzej, żeby się roztopiło. Dodaj do miski z zaczynem i wymieszaj.
4. Dodaj 1/4 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę cukru, 50 g mąki pszennej, 100 g mąki gryczanej i 125 g mleka (może być zimne albo w temperaturze pokojowej). Wszystko dobrze wymieszaj łyżką, przykryj i odstaw na 2 godziny w temperaturze pokojowej.
5. Wyciągnij białka z lodówki i ubij mikserem na sztywną masę. Następnie delikatnie wmieszaj do reszty masy. Uważaj, żeby masa za bardzo nie opadła, powinna być bardzo “puchata”.
6. Wysmaruj patelnię olejem i rozgrzej na średnią temperaturę. Zetrzyj nadmiar oleju ręcznikiem papierowym. Patelnia powinna być nieco śliska, ale olej nie powien pływać. Nakładaj masę na bliny łyżką i smaż z dwóch stron aż się przyrumienią.
Sos makowy (przepis szczegółowy)
1. 100 g zmielonego maku zalej odrobiną wrzątku (tylko do namoczenia), zostaw na 2 minuty.
2. 30 g masła rozpuść na średnim ogniu i dodaj namoczony mak (ewentualnie możesz odcedzić nadmiar wody z maku).
3. Dodaj 2 łyżki cukru pudru, wymieszaj i chwilę podsmaż. Zmniejsz ogień i cały czas mieszaj.
4. 150 ml śmietany 30% dobrze wymieszaj z łyżką mąki (tak, żeby nie było grudek) i powoli mieszając dolej do maku. Wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilę na niewielkim ogniu, co chwilę mieszając.