Bajgle

Bajgle
Średniotrudny przepisŚredniotrudny
Wypiek na drożdżachNa drożdżach
Użyj blachyUżyj blachy
Liczba porcji 4 bajgle
Przepis wegański Przepis wegański
Zacznij wieczorem poprzedniego dnia Zacznij wieczorem poprzedniego dnia

Bajgle to pieczywo pochodzenia polsko-żydowskiego, rodem z krakowskiego Kazimierza (zresztą bliski krewniak obwarzanka). Na dobre jednak bajgle zostały spopularyzowanie w Stanach Zjednoczonych, przez przybyłych z Polski imigrantów. Stąd też te klasyczne bajgle często nazywa się bajglami nowojorskimi. Mają dwie charakterystyczne cechy. Pierwsza to oczywiście dziurka w środku. Druga to fakt, że są gotowane (obwarzane) przed pieczeniem. Dzięki temu mają taką elastyczną, ciągnącą się strukturę miąższu. Ja najbardziej lubię klasyczne połączenie, czyli bajgiel posmarowany serkiem śmietankowym z plasterkiem łososia i awokado. Są po prostu przepyszne!


Składniki

Bajgle
  • 250 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
  • 1 łyżeczka soli
  • 15 g cukru
  • 140 ciepłej wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Dodatkowo
  • 1 łyżeczka cukru + 1 łyżeczka sody oczyszczonej do gotowania
  • (opcjonalnie) 1 jajko + 1 łyżka wody do posmarowania
  • (opcjonalnie) sezam, mak do posypania

W skrócie

  1. Wymieszaj wszystkie suche składniki (mąkę, sól, cukier)
  2. Rozpuść drożdże w ciepłej wodzie
  3. Dodaj rozpuszczone drożdże do miski i wlej oliwę
  4. Wyrabiaj hakiem przez 4 minuty
  5. Przykryj folią spożywczą i włóż na noc do lodówki
  6. Rano przełóż ciasto na blat, podziel na 4 części i uformuj z nich kulki
  7. Rozpłaszcz kulki i przełóż je na papier do pieczenia obsypany mąką
  8. Oprósz mąką, przykryj ściereczką i odstaw na 40 minut
  9. W każdej z 4 kulek zrób dziurkę, żeby powstały bajgle
  10. Zagotuj wodę w garnku, dodaj łyżeczkę cukru i łyżeczkę sody
  11. Gotuj każdy bajgiel po 1,5 minuty z każdej strony i przełóż go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
  12. Posmaruj bajgle jajkiem rozbełtanym z łyżką wody i posyp sezamem/makiem
  13. Piecz 18 minut w 220 stopniach

Przepis szczegółowy

1. W misce wymieszaj łyżką wszystkie suche składniki na bajgle (mąkę, sól, cukier).

2. W szklance rozpuść drożdże w ciepłej wodzie i wymieszaj.

3. Dodaj wodę z drożdżami i oliwę z oliwek do miski i wymieszaj łyżką.

4. Wyrabiaj hakiem przez 4 minuty na wysokich obrotach (albo rękami na blacie przez 10 minut).

Bajgle - mieszanie

5. Przykryj miskę folią spożywczą i umieść na noc w lodówce.

6. Rano ciasto powinno być wyrośnięte. Przełóż je blat oprószony mąką i podziel na 4 równe części. Z każdej z nich uformuj kulkę.

7. Na blacie rozłóż papier do pieczenia i oprósz go delikatnie mąką. Każdą z kulek przełóż na papier do pieczenia i rozpłaszcz ręką na grubość około 3 cm.

8. Oprósz rozpłaszczone kulki delikatnie mąką i przykryj ściereczką kuchenną. Pozostaw je na 40 minut.

Bajgle - formowanie

9. W każdej z kulek zrób dziurkę o średnicy około 4 cm.

Oryginalny sposób robienia dziurki w bajglach to przebicie palcem w środku ciasta i obkręcanie na dwóch palcach aż zrobi się dziurka wielkości bransoletki. Tym sposobem bajgle są mało kształtne i “surowe” w wyglądzie.

Ja polecam jednak prostszy sposób, dzięki czemu bajgle są bardziej foremne. Najłatwiej użyć urządzenia do wycinania ciasta albo po prostu kieliszka o średnicy 4 cm. Takim sposobem wykrój środek w cieście. Z resztek można skleić dodatkowego mini-bajgla.

Bajgle - dziurka

10. W garnku zagotuj 1-2 l wody i dodaj 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę sody oczyszczonej. Dobrze wymieszaj.

11. Do gotującej się wody przełóż kolejno bajgle. Najłatwiej zrobić to rozcinając papier do pieczenia i przekładając je na papierze. Gotuj po 1.5 minuty z każdej strony. Ugotowane bajgle przekładaj na blachę wyłożoną świeżym papierem do pieczenia.

Bajgle - gotowanie

12. Posmaruj bajgle rozbełtanym jajkiej z łyżką wody. W wersji wegańskiej możesz ich niczym nie smarować, też wyjdą bardzo dobre. Posyp sezamem, makiem, albo ich mieszanką. Możesz też posypać gruboziarnistą solą.

Bajgle - smarowanie

13. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni i, kiedy będzie już rozgrzany, włóż blachę z bajglami. Piecz 18 minut. Powinny być rumiane. Studź na kratce kuchennej.

Bajgle

Bajgle


Zobacz także


Ładowanie komentarzy...