Bajgle


Bajgle to pieczywo pochodzenia polsko-żydowskiego, rodem z krakowskiego Kazimierza (zresztą bliski krewniak obwarzanka). Na dobre jednak bajgle zostały spopularyzowanie w Stanach Zjednoczonych, przez przybyłych z Polski imigrantów. Stąd też te klasyczne bajgle często nazywa się bajglami nowojorskimi. Mają dwie charakterystyczne cechy. Pierwsza to oczywiście dziurka w środku. Druga to fakt, że są gotowane (obwarzane) przed pieczeniem. Dzięki temu mają taką elastyczną, ciągnącą się strukturę miąższu. Ja najbardziej lubię klasyczne połączenie, czyli bajgiel posmarowany serkiem śmietankowym z plasterkiem łososia i awokado. Są po prostu przepyszne!
Składniki
Bajgle
- 250 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
- 1 łyżeczka soli
- 15 g cukru
- 140 ciepłej wody
- 10 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Dodatkowo
- 1 łyżeczka cukru + 1 łyżeczka sody oczyszczonej do gotowania
- (opcjonalnie) 1 jajko + 1 łyżka wody do posmarowania
- (opcjonalnie) sezam, mak do posypania
W skrócie
- Wymieszaj wszystkie suche składniki (mąkę, sól, cukier)
- Rozpuść drożdże w ciepłej wodzie
- Dodaj rozpuszczone drożdże do miski i wlej oliwę
- Wyrabiaj hakiem przez 4 minuty
- Przykryj folią spożywczą i włóż na noc do lodówki
- Rano przełóż ciasto na blat, podziel na 4 części i uformuj z nich kulki
- Rozpłaszcz kulki i przełóż je na papier do pieczenia obsypany mąką
- Oprósz mąką, przykryj ściereczką i odstaw na 40 minut
- W każdej z 4 kulek zrób dziurkę, żeby powstały bajgle
- Zagotuj wodę w garnku, dodaj łyżeczkę cukru i łyżeczkę sody
- Gotuj każdy bajgiel po 1,5 minuty z każdej strony i przełóż go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
- Posmaruj bajgle jajkiem rozbełtanym z łyżką wody i posyp sezamem/makiem
- Piecz 18 minut w 220 stopniach
Przepis szczegółowy
1. W misce wymieszaj łyżką wszystkie suche składniki na bajgle (mąkę, sól, cukier).
2. W szklance rozpuść drożdże w ciepłej wodzie i wymieszaj.
3. Dodaj wodę z drożdżami i oliwę z oliwek do miski i wymieszaj łyżką.
4. Wyrabiaj hakiem przez 4 minuty na wysokich obrotach (albo rękami na blacie przez 10 minut).
5. Przykryj miskę folią spożywczą i umieść na noc w lodówce.
6. Rano ciasto powinno być wyrośnięte. Przełóż je blat oprószony mąką i podziel na 4 równe części. Z każdej z nich uformuj kulkę.
7. Na blacie rozłóż papier do pieczenia i oprósz go delikatnie mąką. Każdą z kulek przełóż na papier do pieczenia i rozpłaszcz ręką na grubość około 3 cm.
8. Oprósz rozpłaszczone kulki delikatnie mąką i przykryj ściereczką kuchenną. Pozostaw je na 40 minut.
9. W każdej z kulek zrób dziurkę o średnicy około 4 cm.
Oryginalny sposób robienia dziurki w bajglach to przebicie palcem w środku ciasta i obkręcanie na dwóch palcach aż zrobi się dziurka wielkości bransoletki. Tym sposobem bajgle są mało kształtne i “surowe” w wyglądzie.
Ja polecam jednak prostszy sposób, dzięki czemu bajgle są bardziej foremne. Najłatwiej użyć urządzenia do wycinania ciasta albo po prostu kieliszka o średnicy 4 cm. Takim sposobem wykrój środek w cieście. Z resztek można skleić dodatkowego mini-bajgla.
10. W garnku zagotuj 1-2 l wody i dodaj 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę sody oczyszczonej. Dobrze wymieszaj.
11. Do gotującej się wody przełóż kolejno bajgle. Najłatwiej zrobić to rozcinając papier do pieczenia i przekładając je na papierze. Gotuj po 1.5 minuty z każdej strony. Ugotowane bajgle przekładaj na blachę wyłożoną świeżym papierem do pieczenia.
12. Posmaruj bajgle rozbełtanym jajkiej z łyżką wody. W wersji wegańskiej możesz ich niczym nie smarować, też wyjdą bardzo dobre. Posyp sezamem, makiem, albo ich mieszanką. Możesz też posypać gruboziarnistą solą.
13. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni i, kiedy będzie już rozgrzany, włóż blachę z bajglami. Piecz 18 minut. Powinny być rumiane. Studź na kratce kuchennej.
Przepis zaczerpnięty z Emma's Goodies (Make ANY Bagel With THIS Recipe) z moimi zmianami